Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 143

Wątek: Wiara w terrarium.com.pl

Re: Wiara w terrarium.com.pl

Mogę powiedzieć że jestem katolikiem, chodzę co niedzielę do kościoła (niby z przymusu, ale mimo to i tak bym pewnie chodzil, chocby dla sakramentow), w Boga wieżę. Możliwe że to przez to że tak zostałem wychowany, ale jednak dobrze mi z tym
    Heh a takie pytanie dla ateistów - obchodzicie Boże Narodzenie? Ten magiczny czas kiedy wszyscy śpiewają kolędy, dzielą się opłatkiem, później kolacja w gronie rodziny, itp? no bo skoro się nie wieży w Boga to chyba świąt kościelnych też się nie obchodzi, czyż nie?

Aha taka ciekawostka - w ciągu niecałych 5 godzin napisaliscie tutaj 80 postow :] w ostatnim czasie to tak chyba tylko bylo w tematach o Papieżu

Dark Raptor
    Guest

He, he... widzę, że mam do czynienia z historykiem

Faktycznie mniej więcej takie wnioski płynęły z artykułu o którym wspominałem wcześniej. Choć pomyśleć co by było gdyby przetrwała jednolita "słowiańszczyzna" z Rosją, Ukrainą, Bułgarią i przyległościami. O wspólnej wierze, piśmie i języku (a więc kulturze)? Ciekawa wizja

Dogmaty ustalano przez stulecia,często kierując sie względami dorażnymi,i politycznymi.Większosc wiernych przyjmuje je i nie zastanawia skąd sie wzieły.Zresztą aby zrozumiec wszystkie związki wiary,polityki i historii trzeba by zając sie gruntownie tą ostatnią.A niewielu ludzi ma ochote poczytac cos ohistorii powszechnej,skoro historii Polski nie znają.
    Zakamuflowany "politeizm" katolicyzmu wynika moim zdaniem ze swiadomej działalnosci Koscioła w sredniowieczu,gdy usiłowano zastąpic wiare pogańską nową religią.Jeszcze w 13 wieku poganskie zwyczaje mocno sie trzymały,mimo formalnej obecnosci katolicyzmu.Wtedy własnie rozpowszechniono"kulty zastępcze"Skoro lud nie potrafił wierzyc w Boga kórego nie widać,dano mu wiare w ludzi.Czyli w Matke Boga-Maryję,Świętych itp.Jak widac działania były udane bo jakos nie dochowali sie do dziś wyznawcy Trygława,czy Swiatowida

Dark Raptor
    Guest

Fakt, ale dziwne że jakoś od tego nie odstąpiono jeśli jest to w jakiś sposób sprzeczne z fundamentalną wiarą Kościoła.

Z ostatnim zdaniem bym polemizował, bo o ile wiem poganie się "odtwarzają". Choć jest to raczej efekt filozofii (?) New Age.

Co do pytania o Boże Narodzenie-Tak obchodze je,jem Wigilie,spiewam kolendy,dzielę sie opłatkiem.Robie to ze względu na Matkę.Byłoby Jej przykro gdybym tego nie robił,a jest dla mnie zbyt wazna ,bym miał jej robic przykrosc z tak błachej przyczyny.Nie jestem wojującym ateistą,a krzyż nie wywołuje we mnie odrazy,co chyba oznacza ze satanistą tez nie jestem
    Gdy Matki zabraknie na tym swiecie(a przeciez kiedys tak sie stanie) to nie sądze bym kiedykolwiek jeszcze miał ochote swietowac Boże Narodzenie,tak jak nie swiętuje Swiąt innych wyznań

Dark Raptor
    Guest

Z resztą data Bożego Narodzenia ma rodowód pogański... przesilenie zimowe

Hehe,Twoja wizja pachnie mi poglądami endecji z początków 20 wieku i tezami Dmowskiego o Słowiańszczyżnie pod przewodem Rusi.
    No cóz-historia potoczyła sie po swojemu i Polska stała sie elementem cywilizacji Zachodu,na dobre i złe.
    Nasze połozenie geograficzne nie dało nam wyboru.Gdyby nie decyzja Mieszka to mysle ze Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego oparło by się swymi marchiami na Bugu.a o Polakach zostało by tyle informacji co o Jaćwingach czy Galindach.

Widze chlopaki ,ze sie rozkrecacie .Lubie czytac takie rzeczy :]

tak,ten termin po prostu chrzescijanstwo zaadaptowało do swoich potrzeb

Lubie atmosfere swiat, nawet bardzo Prezenty, dobre zarcie itp ogólnie fajna atmosfera

Uprawnienia umieszczania postów