-
Zmiana topicu bo jush nieiwem co czytać ;]
Witam niechciało mi sie czytać wszsytkich postów bo jest ich za dużo wiec napisz sobie tutaj. Każdy z nas w coś wierz albo nie wierzy i to jego osobista sprawa, chyba tu nigdy niechce kogoś namawijać żeby wierzył w Boga, Bude, czy Alacha. Ja wierze w Boga tylko troche innaczej niż nasz kochany kraj, i nie może mieć dowodów na to czy istaniał czy nie czytam biblie i wiem swoje. Toleruje inne religie i niegdy nikogo nie poniżam z tego powod bo to jego osobista sprawa a że wierz w coś to nie światczy że jest inny i nie można z nim romozwiajć.
Poznałem wielu ateistów i każdy miał potobne wytłumaczenia, albo w boga nie wierze a w szatana tak itp. dla mnie jest to troche śmieszne.
Moja wiara nie polega na modleniu sie do różnych św. i składania różaniców tylko poprostu to Boga. A jeśli Bóg nie istnieje to moge powiedzec że straciłem połowe życia ;]
A co to UFO można powiedzeć że takie cuś na świecie było, ale wiekrzość plotek to kłamstwo na czytałem sie wiele książek na ten temat niestedy teraz nie mam takich ciekawych linków stron żeby pokazać na czym to polega.
Pozdrawiam wszsytkich wiernych i nie wiernych ;]
-
Re: Wiara w terrarium.com.pl
...a z chrzestem Polski uważajcie, bo najnowsze badania archeologiczne wskazują, że chrześcijaństwo przyszło do nas wcześniej nie z Czech, a ze wschodu. Bodaj w przedostatniej lub przedprzedostatniej "Polityce" był ciekawy artykuł na ten temat.
-
Hmmm... ale kult świętych i maryjny trąci mi już politeizmem. Tak samo święte obrazy, figurki itp. Pewna niekonsekwencja w wierze?
-
Wiem,wiem,ale dla dziejów liczy sie to co oficjalnie rozpoczął Mieszko-czyli wprowadzanie zorganizowanej hierarchii koscielnej.A to przyszło z Czech.
Trzeba pamiętać ze wtedy nie było jeszcze podziału chrzescijanstwa na zachodnie i wschodnie.Wielka schizma była spory czas potem.
-
Fakt. Ale chrześcijaństwo "słowiańskie" w "wydaniu" Cyryla i Metodego (oni to mieli je u nas zaprowadzać), różniło się już od obrządku "zachodniego" (który przyszedł z Czech i wyparł to poprzednie).
-
Masz racje,ale wynika to z tego ze spora masa prostych ludzi nie potrafiła(i nadal nie potrafi) wierzyć w idee bezosobowego i bezcielesnego Boga ogarniającego wszystko.
Więc po to wymyslono im figurki i obrazki by mieli w co wierzyć i do czego się modlić.
A niektórzy zapaleńcy potrafią sie modlic nawet do plamy na szybie,co widac na przykładzie licznych "cudów"
-
smithimen napisał(a):
> Zmieniasz fakty Samael, znajdż zdanie gdzie napisałem "Jesteś
> nietolerancyjny"
Alez prosze bardzo - "jednak ci co nie wierza wydaje mi sie ze sa nietolerancyjni "
>zanuje zudze zdanie, nigdzie nie napisałem że
> czuję sie urażony, ale jeśli sie obraża jakiegoś katolika to
> ona ma prawo być urażony.
Skoro szanujesz cudze zdanie to po co sie do mnie ciskasz i pszesz zebym nie zabieral glosu ??!!
>Czy ja nieszanuję innego zdania?
A moje uszanowales ??:>
> Szanuje, staram sie nikogo nie obrazac, ani sie nie klocic
> tylko podyskutowac.
Hmmm a czym Cie lub kogos obrazilem swoim zdaniem ?? Wyrazilem swoja opinie to wszystko i takze chce podyskutowac,a nie sie klocic...Cos sobie nadinterpretujesz :]
>Nie musze sprawdzac w slowniku slowa
> "tolerancja"
No chyba nie do konca wiesz:
tolerancja wyrozumiałość, liberalizm w stosunku do cudzych wierzeń, praktyk
poglądów, postępków, postaw, choćby różniły się od własnych a. były z nimi sprzeczne;biol. zdolność organizmu do znoszenia, bez ujemnych skutków, wpływu szkodliwych substancji, niekorzystnych warunków środowiska itd.; dopuszczalne odchylenia wymiarów, kształtów, składu chem. itp. właściwości wykonywanego przedmiotu od normy; odchyłka.
>gdyz nie jestem w tym wieku taki ciemny jak ty
> byles gdy miales tyle lat co ja.
Po raz drugi przeczysz sam sobie i probujesz mnie obrazic...Jak mialem tyle lat to nie pisalem takich glupot :]
>Nie wybieram w tym temacie
> nikogo kto ma zabierac glos, podaj przyklad gdzie kogos
> wybrałem.
Mi napisales zebym sie nie wypowiadal,wiec znow przeczysz sam sobie,albo nie rozumiesz tego co czytasz :]
>moim
> zdaniem dobrze zrobilem, ze sprzeciwilem sie waszemu "Szatan
> żądzi, deptaj krzyże",- przykład hasła Gdanszczanki.
Naszemu ??!! Co masz na mysli, ?!! Czy w moim poscie padlo podobne haslo ?? Teraz Ty mi pokaz gdzie przeczytales u mnie cos podobnego ?? To Gdanszczanka napisala,nie ja.Wbrew pozorom szanuje czyjes wierzenia,a to ze poglady mam skrajne to juz inna sprawa :]
Na jakiej
> podstawie sądzisz że nie dojrzałem do tego typu dyskusji?? Ze
> bronie swojej wiary to zle?? Czy kogos obrazam??
Po tym co tu czytam...No mnie probujesz :]
>Znalazl sie dojrzaly
Znalazl sie tolerancyjny :]
ehhh,a wogole wiesz kim byl
> samael, ten nick swiadczy o tym w co wierzysz
Hmmm no chyba sie strasznie wysililes zadajac to pytanie z "gornej" polki...Oswiec mnie w co wierze ??? Jesli nawet w to o czym myslisz to jestem gorszy od Ciebie ??Prosze nie odpisuj juz na moje posty ,bo szkoda mi klawiatury na odpisywanie.Dyskusja z Toba jest bezcelowa,skoro jestes juz z gory uprzedzony...
-
Chrzescijaństwo "słowiańskie" nie miało poparcia aparatu państwowego,i to przyczyna jego małego rozpowszechnienia.W sumie była to próba rozciągnięcia nie tylko politycznej ale i duchowej władzy Rzeszy Wielkomorawskiej na teren panstwa Wiślan.W końcu zostało tam wprowadzone siłą.(Bo tak nalezy rozumiec wzmianke o w starych kronikach o "pogańskim ksieciu,silnym wielce,siedzącym na Wiślech" który "urągał chrzescijanom"został pokonany i pod przymusem ochrzczony.
Według mnie Chrzescijanstwo nie zdobyło wtedy popularnosci i po upadku Państwa Wielkomorawskiego i jego zwierzchnictwa szybko wrócono do pogaństwa
-
to był niewinny zarcik:P nei bierz wszystkiego na poważnie bo tak umrzesz na nerwice.
-
A wspomniana kwestia np. kultu maryjnego. Jak dla mnie budowanie świątyń pod wezwaniem "którejśtam" Maryi, oddawanie czci itp. Dla mnie jakoś zawsze było to nie na miejscu. Z tąd moje wspomnienie o hipokryzji w pierwszym poście, bo jakoś trąci mi to politeizmem (i to np. zarzucają nam inne religie monoteistyczne).
Oczywiście "którejśtam" w znaczeniu rodzaju kultu (np. zielna, niepokalana itd.), nie obraźliwie
...aha i samo niepokalane poczęcie. Co złego w pokalanym? Jezus jest wtedy zbyt ludzki? O ile pamiętam ten dogmat ustalono dopiero w średniowieczu.
Uprawnienia umieszczania postów