Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 143

Wątek: Wiara w terrarium.com.pl

Re: Wiara w terrarium.com.pl

Kościół zapoczątkował Jezus, a nie Bóg, kościół jest świątynią, i kościół wybudował Jezus, ale nie kamieniami itd... Kościół to wspólnota. Nie wyskakuj z fragmentami, jak nie czytałeś całej Bibli, lub jej nie rozumiesz.

Dark Raptor
    Guest

Ja tez wierze ze Ziemia jest płaska i znajduje sie na grzbiecie gigantycznego żólwia który pławi sie w wodach rajskiego ogrodu.
    Hmmm... myślałem, że na grzbietach 4 słoni, a te dopiero potem na żółwiu... ale cóż, trzeba to dokładniej sprawdzić

No cóz,powiedzmy ze zaryzykuje.
    Ale biorąc pod uwagę prace współczesnych teologów katolickich to Bóg nie jest w stanie potępić żadnego ze swych stworzeń,więc nawet najwiekszym grzesznikom wybacza.Nie wiem czy wiesz że niektórzy teologowie negują istnienie samego piekła,poniewaz są zdania że Bóg w swej nieskończonej dobroci nie potępi żadnej istoty.
    Więc szczerze mówiąc niewiele ryzykuje.
    Jesli Boga nie ma to i sprawa rozwiąze sie sama-po smierci.
    Jesli jest to i tak mi wybaczy,w końcu jest nieskończenie dobry.
    Tak czy tak,przekonam sie za jakis czas,tak jak każdy z nas.

Bóg wybacza tym którzy mocno żałują błędu który popełnili, więc nie jest do końca tak jak napisałeś.

No cóż,błąd czy nie błąd.Każdy bierze odpowiedzialnosc za to co robi.Podstawa to umieć sie opowiedziec po jakiejs stronie,i potrafic przy tym wytrwac.
    Tak jak juz napisałem-cała ta dyskusja jest czysto teoretyczna.Nikt z nas nie pozna odpowiedzi az do momentu kiedy i tak juz będzie za pózno by komukolwiek cos podpowiedzieć.Więc powiedzmy ze zakończe ten temat w tym miejscu.
    Jesli kiedyś,Ty w Raju dla Zbawionych,zobaczysz mnie smarzącego się w piekle Dantego to mozesz powiedziec"jeden do zera dla mnie".
    I tak zresztą nie zmienie zdania ze najgorszym piekłem jest to co sami sobie tworzymy na Ziemi.

Z całym szacunkiem-Jezus Chrystus jest jedną z Osób Boskich,więc jest Bogiem.

Moze i masz racje ale ciekawie sie gadałoPozdro

smithimen napisał(a):

> Sluchaj no, nie jestem wielkim katolikiem, moz jestem naiwny,
    > hmmm, nie bede sie z tego tlumaczyl..., jestem bardzo
    > tolerancyjny dla innych, jednak ci co nie wierza wydaje mi sie
    > ze sa nietolerancyjni dla takich ludzi jak ja, napisalem nowy
    > temat, jesli niepasowalo ci cos w tamtym temacie, trzeba bylo
    > go napisac w tamtym temacie, jesli tu nic nie masz do
    > powiedzenia to po co sie odzywasz?? Uwazasz sie za kogos
    > lepszego tak? Bo jestes wazniejszy na forum, heh...

Pokaz mi w ktorym miejscu wykazalem sie nietolerancja ??!!.Skoro dales tam linka to tu chyba tez moglem sie wypowiedziec !! Nie uwazam sie za kogos lepszego za to Ty chyba tak !! Jesli zechce to bede pisal gdzie mi sie podoba i sprawdz sobie slowo tolerancja,bo chyba nie za bardzo kumasz co to jest.To co mialem do powiedzenia powiedzialem i takze nie musze Ci sie tlumaczyc w co wierze i co uwazam za sluszne, tak jak to sobie obrales zakladajac ten temat.Mam prawo napisac swoje zdanie - tak jak zauwazyla Gdanszczanka.W jednym poscie piszesz o tym ,ze Cie ktos uraza ,a w drugim robisz to samo w druga strone - jakim prawem !!?? Czy to ,ze sie tak obnosisz ze swoja wiara daje Ci prawo do nie szanowania cudzego zdania !!!Ty chyba takze zaponiales swojego dogmatu...Poza tym to ze stworzyles jakis temat nie znaczy ,ze mozesz sobie wybierac kto w nim bedzie zabieral glos :] EOT bo hhyba nie dojrzales do tego typu dyskusji...

Ps.Robert w sumie to masz racje...Tekst z Mieszkiem to byla moja hipoteza - co by bylo gdyby... :] Jednak bardziej cenie sobie Wladka Jagielle :]

Kamil zacytował fragment jak Bóg stwarzał świat, jest to bóg Jahwe, Jezus jest synem Boga, który jest drugą postacią Boga, jednak tym o którym wspomniał Kamil jest Jahwe. Owszem Jezus jest Bogiem, ale w drugiej osobie. Tak samo Duch Świety jest Bogiem ale w trzeciej osobie, każdy z tych istot ma inne swoje zadanie.

M.I.R.A.S.
    Guest

A Szatan jest wierzący ? No pewnie że tak wg Bibli przeciez był jednym z Aniołów więc wierzy w Boga bo go widział hmm :>

Nie trzeba tylko wierzyć ,ale postepowac zgodnie z wiarą, ja wierze w Boga i chodze do kościoła może nieregularnie ale za to mam swoje zasady oparte na wierze katolickiej i jak do tej pory nie miałem większych kłopotów w zyciu.

Nawet jeżeli negowałbym istanienie Boga to przecież i tak dzięki Biblii wielu ludzi podniosło sie z kryminału czy innych rzeczy (to taka moja uwaga)

Może i to jest naiwne, ale w tej naiwności jest dużo dobrego bo ludzie są dobrzy dzięki temu i mają w kimś oparcie , tak samo jak niektórzy w amuletach i symbolach różnych.

A dzisiejszy kościół jest jaki jest i nic nie zrobimy. Mogę powiedzieć tyle że mój katecheta jest za..tym człowiekiem którego warto posłuchac, ksiądz w mojej parafii też nie jest zły , a uważam że jak na nasze czasy jest bardzo dobrym kapłanem.

No i na koniec sąsiad - nijaki Tadeusz R. pseudonim"Ojciec Dyrektor" wogóle minął się z tym co powinien robić . Taka mała historyjka - mojej bratowej wujek ma firme budowlaną , no i miali zrobić remont w jakiejś sali w radyju . Tylko że na czas remontu i przebywania w tej sali mieli ściągac buty "bo niegodzi się włazić w brudnych butach do domu Pana" , wujek powiedział że nie zdejmą butów, a recepcjonistka na to że jest dużo więcej tańszych ekip i tym panom już dziękują.

To dopiero jest tupet...

To są moje osobiste przemyślenia i proszę mnie nie uważac za jakeigoś oszołoma z mlodziezy weszpolskiej. Poprostu jestem wierzący i już. Mam nadzieję że nic tego nie zmieni i dobrze mi z tym. Amen.

Uprawnienia umieszczania postów