-
Re: Wiara w terrarium.com.pl
A Szatan jest wierzący ? No pewnie że tak wg Bibli przeciez był jednym z Aniołów więc wierzy w Boga bo go widział hmm :>
Nie trzeba tylko wierzyć ,ale postepowac zgodnie z wiarą, ja wierze w Boga i chodze do kościoła może nieregularnie ale za to mam swoje zasady oparte na wierze katolickiej i jak do tej pory nie miałem większych kłopotów w zyciu.
Nawet jeżeli negowałbym istanienie Boga to przecież i tak dzięki Biblii wielu ludzi podniosło sie z kryminału czy innych rzeczy (to taka moja uwaga)
Może i to jest naiwne, ale w tej naiwności jest dużo dobrego bo ludzie są dobrzy dzięki temu i mają w kimś oparcie , tak samo jak niektórzy w amuletach i symbolach różnych.
A dzisiejszy kościół jest jaki jest i nic nie zrobimy. Mogę powiedzieć tyle że mój katecheta jest za..tym człowiekiem którego warto posłuchac, ksiądz w mojej parafii też nie jest zły , a uważam że jak na nasze czasy jest bardzo dobrym kapłanem.
No i na koniec sąsiad - nijaki Tadeusz R. pseudonim"Ojciec Dyrektor" wogóle minął się z tym co powinien robić . Taka mała historyjka - mojej bratowej wujek ma firme budowlaną , no i miali zrobić remont w jakiejś sali w radyju . Tylko że na czas remontu i przebywania w tej sali mieli ściągac buty "bo niegodzi się włazić w brudnych butach do domu Pana" , wujek powiedział że nie zdejmą butów, a recepcjonistka na to że jest dużo więcej tańszych ekip i tym panom już dziękują.
To dopiero jest tupet...
To są moje osobiste przemyślenia i proszę mnie nie uważac za jakeigoś oszołoma z mlodziezy weszpolskiej. Poprostu jestem wierzący i już. Mam nadzieję że nic tego nie zmieni i dobrze mi z tym. Amen.
-
Jakoś troche nie rozumiem jak to pojmujesz.Zgodnie z dogmatami Koscioła Bóg jest jeden,choć zarazem jest troisty.Nie można róznicować.To co pisze się o Bogu Ojcu,odnosi sie i do Jego Syna i do Ducha Sw. również.To ta sama Istota,tylko pod róznymi postaciami.Więc cytat Kamila odnosi sie do całej Boskiej Istoty,ponieważ Ona ze Swej natury jest troista,ale niepodzielna.
-
Zmieniasz fakty Samael, znajdż zdanie gdzie napisałem "Jesteś nietolerancyjny"Szanuje zudze zdanie, nigdzie nie napisałem że czuję sie urażony, ale jeśli sie obraża jakiegoś katolika to ona ma prawo być urażony. Czy ja nieszanuję innego zdania? Szanuje, staram sie nikogo nie obrazac, ani sie nie klocic tylko podyskutowac. Nie musze sprawdzac w slowniku slowa "tolerancja" gdyz nie jestem w tym wieku taki ciemny jak ty byles gdy miales tyle lat co ja. Nie wybieram w tym temacie nikogo kto ma zabierac glos, podaj przyklad gdzie kogos wybrałem. Jednak dalem link w tamtym temacie zeby pogadac o wierze i nie zasmiecac tamtego tematu, jesli nie pasowalo ci cos tam to mogles to napisac w tamtym temacie, bo jesli gadamy o wierze, kto w co wierzy i dlaczego, to nie widze sensu tlumaczyc sie z czegos co napisalem w tamtym temacie, moim zdaniem dobrze zrobilem, ze sprzeciwilem sie waszemu "Szatan żądzi, deptaj krzyże",- przykład hasła Gdanszczanki. Na jakiej podstawie sądzisz że nie dojrzałem do tego typu dyskusji?? Ze bronie swojej wiary to zle?? Czy kogos obrazam?? Sam sie zastanow.Znalazl sie dojrzaly ehhh,a wogole wiesz kim byl samael, ten nick swiadczy o tym w co wierzysz
-
Lubie haslo pod tytulem: nie boje sie smierci, co najwyzej umierania, bo gdy przyjdzie smierc, mnie juz nie bedzie.
Generalnie najgorsze, co moze mnie czekac po smierci, gdyby zaden dogmat sie nie sprawdzil, to brak mojej egzystencji, czyli slowem - nieistnienie.
Popatrzmy... ziemia zostala stworzona z 4 miliardy lat temu. Przez te 4 miliardy nie istnialem i wcale nie bylo mi z tym zle. Jezeli to sie stanie po smierci, to wcale nie jest to taka straszna perspektywa.
Poza tym nie wiem, czy wspominano, ale oprocz tzw. Praw Koscielnych istnieje tak zwane ludzkie prawo naturalne, ktore okresla nasz stosunek do istnien. Zauwaz, ze wiekszosc religii bazuje glownie na tym prawie. Zmieniaja sie jedynie nazwy, ceremonie, obrzedy, ktore to odrozniaja Buddystow/Zydow/Chrzescijan. Podstawa jest ta sama, czyli szacunek dla zycia... i generalnie bycie dobrym czlowiekiem. Uwazam, ze jezeli #_Name_of_god jest dobry, to nie bedzie sie kierowal kryteriami religii jego wyznawcow, a tym, jak zyli i jacy potrafili byc. Dlatego niewierzac, przestrzegajac humanitaryzmu i praw istot zywych, ateista moze miec i wieksze szanse na "dostanie sie do Raju", niz wierzacy hipokryta (jak to fajnie brzmi).
M.I.R.A.S - Szatan nie jest wierzacy. Wedlug teologow, wiara w cos od wiary w czyjes istnienie rozni sie dosc znacznie :]. Tj. mozna wierzyc, ze cos istnieje, ale wiara w #_Name_of_God pociaga za soba juz kult #_Name_of_God.
Wracajac do "szacunku religijnego". Zauwazylem, ze wiele ludzi jest bardzo przeczulonych... Potrafia oni byc do tego stopnia oszolomami, ze kazda negatywna sentencje wypowiedziana pod adresem swojej religii, traktuja jako atak i obraze, co czesto spala na panewce wszystkie obiektywne dyskusje.
Jest pewna roznica, pomiedzy uargumentowanymi opiniami, a bezposrednim atakiem na wyznawce religii ;]
A jesli chodzi o Kosciol, to najlepiej nie wytykac bledow ludziom, ktorzy go tworza, tylko przyjrzec sie samemu sobie... o ile sie z nim utozsamia.
-
wierze w siebie i rzeczy, które mogę poczuć, zobaczyć, doświadczyć lub jakoś udowodnić ich istnienie
-
Chyba kazdy z nas to inaczej pojmuje Bóg Ojciec jest ojcem Syna Bożego - Jezusa, a Duch Święty, to pomocnik Boga chyba... sam w zasadzie nie rozumiem istoty Ducha Świętego, jego symbol to gołąb... ja to tak pojmuje, ze Bóg jest podzielny bardziej... Ksiadz mi tlumaczyl to tak na zasadzie wody, chociaz nie rozumiem jego tlumaczenia: "Trzy osoby boskie to jak woda w trzech postaciach - ciekłym, stałym, i gazowym"
-
Hehe,jak zaczniemy tu o władcach Polski pisać to zrobi się off'top
Ale swoją drogą fajnie by było na ten temat podyskutowac.
Osobiscie uważam że Jagiełło zapoczątkował to co po kilkuset latach wyszło Polsce bokiem,czyli zwrócenie uwagi na Wschód.
Dla mnie najwięksi polscy władcy to Mieszko I,Bolesław Chrobry i Władysław Łokietek
Hehe,i juz off'top
-
Fox - w takim razie nie musisz w nie wierzyc, bo wiesz o nich
-
Widzisz-i w tym miejscu wychodzi to co jest słabą stroną większości wierzących katolików.To problem ze zinterpretowaniem kanonów swojej wiary.Ten ksiądz dobrze w sumie Ci wyjasniał troistą naturę Boga na podstawie wody.To analogia,ale cos ma w sobie.A chodzi o to ze woda zawsze pozostaje wodą,tak jak kazda z Boskich Istot pozostaje Bogiem.Nie można ich róznicować gdyż są jednoscią.Szczerze mówiąc ,choć w Boga nie wierzę to przeczytałem więcej prac dotyczących religii swiata niż 99% wierzących,więc wydaje mi sie że mam pewne pojęcie o zagadnieniach teologicznych.
-
hehe no masz rację, więc nie wierzę w nic:]
albo nie!! wierzę, ze kiedyś w totolotka wygram
Uprawnienia umieszczania postów