-
Re: Wiara w terrarium.com.pl
Hehe widze Robcio ,ze na tym tez sie znasz i nie tylko Ci pajaki w glowie
Nie neguje wartosci czolgu Panthera...jednak jej pocztki byly katastrofalne - wiele z nich nie dojezdzalo na pole walki.Nie wspomniales o T - 34/88 i wlasnie tygrysy byly produkowane aby sie im przeciwstawic.Moim zdaniem najlepszym czolgiem byl wlasnie rosyjski T - 34/88 - spelnial wszystkie warunki,byl praktycznie bezawaryjny i z dalszej odleglosci prawie nie do zniszczenia ze wzgledu na ksztalt swojego pancerza..Szkopy pozniej sie wycwanili i zaczeli uzywac dzial przeciwlotniczych do zwalcznia tych czolgow - flak 88.W ksiazce pt. "Niemiecka bron pancerna" (niestety autora nie pamietam) widzialem efekt "dzialania" tegoz dziala z bliskiej odleglosci - z francuskiego czolgu sredniego zostala plyta spodnia...Jednak ze wzgledu na opancezenie,armate to uwazam,ze najlepszym byl Konigstiger,ktory wszedl do dzialan jak juz bylo praktycznie "po ptokach".Gdyby wszedl do sluzby wczesniej i zalogi byly dobrze wyszkolone to mysle,ze wlasnie on mialby decydujace znaczenie w II WS.O czolgach angielskich i amerykanski pisac nie ma co ,bo jak dla mnie byly to gnioty i tyle :] Jesli chodzi o gry...to sa po to zeby sie odstresowac i ja nie doszukuje sie rzeczywistych "wartosci" na polach bitew II WS :]
Ps.Chyba nie bedzie nietaktem,ze sobie tutaj nie na temat dyskutujemy ??
-
A ja mam takie pytanie do niewierzacych i sceptyków: Jak wyjaśnicie to, że pojawiliście się na Ziemi w tym, a nie innym momencie? Urodziliście się w takiej, a nie innej rodzinie? Dlaczego macie takie, a nie inne talenty? Czemu spotykacie na swej drodze takich, a nie innych ludzi? Może dla was to tylko i wyłącznie przypadek...
Ale dla mnie kwestionowanie czegoś, czego się nie widzi, jest dość... Dziwne? Powietrza też się nie widzi, a jakos wiesz ze istnieje(to akurat można udowodnić naukowo, ale kiedys sie nie dało i ludzie nie widzieli o jego istnieniu i jak ktoś powiedział "istnieje powietrze", to ludzie by go tylko wysmiali). Teraz jest tak samo. To, że nie można usłyszeć, dotknąć, zobaczyc Boga dosłownie, to może świadczyc tylko i wyłącznie o naszym zacofaniu, a nie o tym, że Go nie ma. Może nie trzeba oczekiwac dowodow czarno na białym, tylko ich szukać tak długo, az sie je znajdzie?
Ale o ile łatwiej jest od razu załozyc, ze cos nie istnieje, zamiast szukac rozwiazania.
Zakładanie takich tematów nic nie daje, nobo kazdy trzyma się swojej racji... A wystarczyłoby, że każdy pochwyciłby z każdego mądrego postu chociaż 3% tego, co ktos inny powiedział, to już ta rozmowa miałaby sens.
-
Hmmm... bo jakoś zawsze pasowała mi definicja "brzytwy Ockhama":
>Ockhama [wym. okema] brzytwa - filoz. brzytwa ockhamowska, zasada, wg której "bytów nie należy mnożyć bez konieczności", odrzucająca wszelkie byty, do których uznania nie zmusza doświadczenie.
Etym. - sformułowana przez śrdw. mnicha i teologa franciszkańskiego, ang. przedstawiciela późnej scholastyki, Wilhelma Ockhama (właśc. Wiliam of Occam), 1300-49
Cyt. za: "Słownik wyrazów obcych i obcojęzycznych" Władysława Kopalińskiego
Uprawnienia umieszczania postów