Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 143

Wątek: Wiara w terrarium.com.pl

Wiara w terrarium.com.pl

Witam wszystkich, z wiązku z tym że ciekawie się rozmawia o wierze, postanowiłem zrobić nowy temat. Niech wypowie sie każdy w co wierzy i dlaczego. Jeśli jest ateistą to niech sie wypowie dlaczego nim jest, dlaczego w nic nie wierzy. Mam nadzieje ze dyskusja bedzie ciekawa i nie bedzie klotni. Ja jestem katolikiem, wierze w Boga, jednak nie wierze w dzisiejszy kosciol, nic z niego nie wynosze. Vhodze co Niedziele do kościoła, bo musze gdyz matka mi każe. Zapraszam do dyskusji

Re: Wiara w terrarium.com.pl

Nie wierze, niema zadnych dowodów na istnienie boga, i tyle na ten tamat.

Teraz wychodze z domu,ale jak wróce z przyjemnością wezme udział w dyskusji

Jestem ateistką. jeśli czegoś nei zobaczę nie uwierzę w to

Dark Raptor
    Guest

Tak, wierzę w TCP. TCP to nasz kult! :>

A na serio. Ja w najlepszym wypadku bywam agnostykiem (jeśli najdą mnie duuuże wątpliwości). Generalnie bliżej mi wtedy do satanizmu (nie mylić z przyjętymi stereotypami) niż do katolicyzmu. Generalnie skłaniam się do tego, że nic "po drugiej stronie nie ma". A są tego dwie główne przyczyny:
    - logika... jestem paskudnie przyziemny, większość ciekawostek serwowanych nam przez KK uważam za bajki lub mocno przestarzałe fakty. I raczej nie wierzę w to czego nie zobaczę lub czego mi się logicznie nie udowodni :>
    - zniechęcenie KK. Miałem pecha spotkać w czasie kształtowania się moich poglądów (pierwsza połowa lat 90tych) z dość nieprzyjemną stroną tej instytucji. Dalsze doświadczenia i hipokryzja którą dostrzegam, stanowczo mnie odrzuciła i zniesmaczyła mi Kościół.

Prawda jest taka, że dużo ludzi chodzi do kościoła bo musi, robią to z reguły, mamusia każe itp itd... "Wierzą" dlatego, iż tak ich wychowano, bo robią to prawie wszyscy dookoła, żeby się nie odróżniać. Człowiek to głupie zwierze, któremu wszystko można wpoić. Najbardziej chce mi się śmiać z ludzi, którzy niby chodzą, są wielce "wierzący", a tak na serio to guzik przestrzegają tych swoich kościelnych praw i zasad. Możemy wiedzieć, że Bóg istnieje?? A niby skąd?? Bo tak mówią w kościele?? A co to kościół w dzisiejszych czasach?? Zero, albo i poniżej... I dlaczego inni nie mają racji??

cyclosternum
    Guest

hyyy niewiem czy jest bóg czy go niema niewidziałem nierozmawiałem z nim to niewiem czy istniej a poza tym ja jestem najważniejszą osoba na swiecie i odaje kult sobie samemu ;]

Ja jestem ateistą. Chodzę do kościoła bo starzy każą.

MIDO
    Guest

Jestem ateista może to zbyt daleko posuniete twierdzenie w moim wieku ale tak jest. Dlatego nie wierze w Boga bo nigdy go niewidzialem niedal mi tez zadnych dowodów na swe istnienie.Jak mi wiadomo wielu ludzi doswiadczylo cudów bożych objawień Maryii itp i wierza w niego bardzo ale ja nie doswiadczylem i nie wierze.Bo jakie mam do tego podstawy po logicznym przemyśleniu wierzyc w cos czego niedoswiadczylem ani duchowo ani cielesnie i nic niedalo mi to w zyciu .Czasem słucham ludzi którzy mowili,ze dostali wsparcie od boga moze i tak bylo ale moim zdaniem tylko osoba cielesna moze na wesprzeć fizycznie jak i duchowo a nie cos czego niema .Jest to oczywiście moje zdanie i możecie sie z nim zgadzać lub nie.Ciekaw jestem jak dalej sie rozwinie ta dyskusja.

Uprawnienia umieszczania postów