Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Welonka !!!

Black Kruk
    Guest

Welonka !!!

Na głowie mojej welonki pojawił się biały guzek !!! Czym to może być spowodowane i jak to leczyć ???

Re: Welonka !!!

moze masz ta welonke ktora ma taki "mozg" na glowie:P
    nie wiem jak one sie nazywaja:P

to są tz welonki lwie główki

MIDO
    Guest

ALe z tego co pamietam Lwie głowki sa pomaranczowe i pomutowanie głowy występuje na całym obszerze głowy a nie w postaci jednego białego guzka:>
    Możliwe,ze jest to jakaś pleśniawka badz ospa rybia choc na ospe to mi to niewygląda.Zajrzyj do jakiejś dobrej ksiazki z rybami gdzie sa opisane choroby i po opisach chorób pewnie dowiesz sie co to jest.

a jakiej wielkości jest ten guzek? tzn w stosunku do wielkośći ryby - czy jak ziarno kaszy mannej czy większa, i jakiej może być konsystencji - twardy czy przypominający kłębek waty. to może być początek ospy rybiej (ichtioftirioza) - wtedy guzek byłby wielkości w/w kaszki, albo pleśniawki, jeśli guzek jest większy.

Pewnie ospa. Kiedys czytałam że dorosłe samce w okresie tarła maja właśnie białe guzki na skrzelach ? Ale welonek nigdy nie miałam więc nie mogę potwierdzić

Black Kruk
    Guest

Double, a czym to leczyć ???

czesc !
    Napisz czy jest to guzek przypominający watę, czy twardszy. Ja proponuję odseparowac rybę od innych i dodać do wody odrobinę soli kuchennej (np. 1 łyżeczkę), lub kupic lek w sklepie zoologicznym- tam Ci fachowo doradzą. Na internecie znajdziesz więcej wskazówek dot. chorób ryb.

Jeśli to pleśniawka ("guzek" koloru jasnego, przypominający kłaczek waty) to powinna wystarczyć kąpiel 5-10 minutowa w roztworze nadmanganianu potasu, oraz trzeba podnieść temperaturę wody w akwarium kwarantannowym.
    Natomiast jeśli jest to ichtioftirioza ("guzki" koloru białego, wielkości główki od szpilki, twarde) to najlepszym środkiem jest zieleń malachitowa, lub leki oparte na zieleni malachitowej bądź na trypaflawinie.
    Jeśli ten "guzek" jest twardy i raczej przezroczysty to może to być splewka. Wtedy należy rybę umieścić w roztworze soli kuchennej na 15 minut, a następnie należy usunąć z ryby tego małego pasożyta za pomocą pensety.

Jeśli masz jakieś pytania to pisz na maila: niedoscigniony@o2.pl
    Jak będe umiał to Ci pomogę.

Pozdrowiaski

Uprawnienia umieszczania postów