-
Subwoofer
Czy znacie może jakieś sposoby na wytłumienie plastikowego subwoofera ? Mój jest w plastikowej obudowie i przy wysokich basach wydaje bardzo wkurzający bas (taki sztuczny i ewidentnie widać ze to przez ten plastik i pustą przestrzen wewnatrz niego. Z góry dzieki za odp.
-
Re: Subwoofer
Nie chce bawić się w czarnowidztwo, ale ciężko będzie wydobyć jakieś znośne basy z plastikowej obudowy (zbyt wiotka konstrukcja)
Można wykleić matą bitumiczną (takie jak do samochodu), gąbką, wełną, (znam przypadki wygłuszania płytami ołowianymi (chorobliwie ciężkie, ale efekt niesamowity) problem w tym, że jeśli wygłuszysz obudowę to zmienisz jej objętość to możesz jeszcze bardziej pogorszyć efekt
Pytanie z innej beczki: Czy jest to obudowa zamknięta czy z otworem?
bo obudów otwartych (bass-refleks) praktycznie się nie wygłusza.
-
http://allegro.pl/show_item.php?item=57405712 oto ten wynalazek :P
Ja także nie mam nadziei na jakieś wytłumienie, ale zawsze można próbować. Słyszałem o tym że można stosować pianke monterską do takich rzeczy
-
czlowieku co ty bys chcial od takiego gowna za 40zl...
z tym to napewno nic niezrobisz...
no chyba ze wymienisz cala obudowe itd...
a tak z innej beki to te glosniki nawet nigdy niewidzialy tego 480W...
-
Nie bardzo wiem, co to pianka monterska (podejrzewam, że chodzi o taką poliuretanową w spreju używaną do montażu okien) a jeśli tak to odpada zdecydowanie, bo zmniejszysz i tak za małą objętość tej skrzynki a gdy się juz zestarzeje pod wpływem temperatury z zasilacza i zacznie się kruszyć to będzie suuuper konfetti leciało z otworu. Miałem kiedyś podobny zestaw i ten potwór ma bodaj głośniki o mocy 5 W/szt. )
Najpierw radziłbym się pobawić z gąbką albo wełną mineralną przyklejaną do ścianek, bo gdyby zawiodła zawsze można odkleić a jak zalepisz pianką potencjometr/włącznik lub głośnik to już nie ma nadziei.
Jak chcesz mieć porządny bas to radzę się rozejrzeć za uczciwym głośnikiem i zrobić samemu do niego obudowę o normalnych wymiarach (człowiek, który potrafi zbić karmnik dla ptaków ma wystarczające umiejętności) płytę MDF albo sklejkę (15/22mm) znajdziesz w każdym hipermarkecie budowlanym gdzie w dodatku dotną ci ją na wymiar a skleić i skręcić to do kupy nie jest problem. Wzmacniacz do tego można też za parę groszy zrobić (z kostki TDA 7294 i wyciągniesz 100 W a kosztuje grosze).
Niestety kosztuje to trochę kasy (najwięcej głośnik) ale mniej niż konstrukcje firmowe porównywalnej klasy ale to już tematy na priv.
-
No i chyba tak zrobię .
A co do gówna za 40zl to zgadzam się że to nie jest towar przedniej jakości ale ja go nie wybierałem , dostałem od babci na urodziny więc nie mam się czego czepiac-nie zna sie na tym , a wiadomo co sprzedawca moze powiedziec
No moim zdaniem takze nie ma 480W
-
-
Jakby one dostały te 480W to byś miał jednostrzałowy pistolet strzelający membranami A tak na serio to wiadomo o co chodzi ;p A tak btw ma moze ktoś na sprzedaż Peerless SLS 213, albo coś o podobnych parametrach??
Uprawnienia umieszczania postów