-
muchy w torfie podłoża - jak tępić?
na pewno wiekszość osób które mają większe hodowle ( lub mniejsze) boryka się z problemem małych muszek rowijajacych się w podłożu torfowym. Ja w chwili obecnej mam ich mnogo i nie wiem jak je wytepić, biorac pod uwagę dużą ilość terrariów? Może ktoś z Was ma na to sposób?
Może ktoś wie jak ten owad się nazywa ?
Ja nie mam na ten temat literatury.
Moje metody które jedynie ograniczają populację muszek to woda rozlana na dużej powierzchni np miska, zwabione do lustra wody owady topią się w niej.
Łatwo je zabić na oknie ale te metody jedynie ograniczają a nie likwidują problem.
czekam na przykłady rozwiązań
EKOLOG
gg 5460127
-
Re: muchy w torfie podłoża - jak tępić?
te muszki to ziemiórki, ciężkie do wytępienia, szczególnie kiedy w domu, oprócz terrariów, są kwiaty doniczkowe...
można ograniczyć ich populację, zawieszając w terrariach kawałki lepu na muchy, osuszając na kilka dni podłoże torfowe lub podsypując otrąb pszennych/płatków owsianych pod leżące na torfie przedmioty, a następnie usuwając zbierające się w tych miejscach larwy.
-
basudin 600 EW - dobre sklepy ogrodnicze
ale trzeba wyjąć zwierza z terra na czas tłuczenia much
(dzień dwa)
-
oczywiscie pisałem o przypadku, gdy w terrarich trzymane są stawonogi
-
W przypadku świerszczy, karaczanów i chrzaszczy środek owadobójczy odpada
spróbuje lep na muchy
EKOLOG
-
U mnie same sie pojawily i same znikly nawet nie wiem kiedy i nic nie robilme
-
Jaca powiedzial wszystko co trzeba. Sam stosowalem lep - sprawdza sie. Okresowe przesuszenie terrariow tez sie sprawdza. Chemie sobie podaruj.
Uprawnienia umieszczania postów