Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Wątek: znalazlem dzis jaszczurke

dr Robert
    Guest

Re: znalazlem dzis jaszczurke

Traszka powinna jeść w wodzie. Oczywiście taka świeżo wpuszczona do miski jest wystraszona, trzeba dać jej godzinę, dwie na osowojenie się w otoczeniem i wtedy wrzucić poruszającą się ochotkę. Płazy reagują na ruch, oprócz ochotki mogą być wszelkie wodne bezkręgowce (rozwielitki, larwy wodzieni), ale jeśli miałaby jeść to zje ochotkę. Nie są wybredne.

Gutko
    Guest

dalem jej dzisiaj ochotke i po godzinie kiedy ją wyjmowalem zobaczylem ze szew na zuchwie puscil i kosci z powrotem zaszly na siebie tak jak bylo przed operacja. widocznie probowala jeść ale sie wszystko rozlecialo. kurna nie wiem co robic. przeciez nie przetrzyma juz drugiej operacji. to juz 3 tygodnie be jedzenia....((( kurna!!!

hym, kurde. tak czy siak musisz sie poradzic fachowca...... ((((((

pasiu
    Guest

cze wam, ja też znalazłem traszke, ponad pół roku temu, w piwnicy u znajomego. miała uszkodzoną łapke( tylko jeden paluszek był cały) ale juz jej odrosły. Przez prawie miesiąc próbowałem ją zidentyfikować, w końcu przez przypadek kliknołem na płazy a nie gady, i wyszło szydło z worka, oceniam że jest młoda ponieważ na ogonie nie ma nic wykształconego, a poza tym to ma obecnie jakieś 5 cm. Z początku nic nie jadła, a teraz wcina mady jak się patrzy. jak ją pierwszy raz miałem na ręce to mi się zsikała ze strachu, teraz sobie lubi(chyba) po niej pochodzić. Podaje jej jedzenie pensetą, lub kłade przed nią robala a ta go wcina.

bardzo ubolewam Gutek, nad twoją traszką, zycze jej szybkiego powrotu do zdrowia. A i jeszcze jedno, masz dla niej jakieś ukrycie. Bo dopuki jej nie zrobiłem domku z puszki do kabli i kontaktów(wyciłem dwa otworki i włożyłem do środka pare kamyczków) to była smutna a teraz czyje się znakomicie. Powodzenia.

TRZYMAM KCIUKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gutko
    Guest

dzieki za slowa otuchy ale jesli przeczytales w miare dokladnie caly watek to wiesz ze ina nie ma prawie wcale pyszczka ..........no nic. zrobilem dzisiaj cos w rodzaju sztucznego karmienia. wzialem 1 ochotke w palce i zaczlem wtykac robala glowa do japy traszcze. robak zaczal sam wpelzac jej do pyska pzrez mala dziurke ktora powstala poprzez rozjechanie sie kosci dolnej szczeki. potem patrzylem na trache pare minut i widzialem jak robila kilkanascie "przełknięć" i innych ruchow przelykiem wiec moze robal pojechał do brzucha. kurna nie wiem co z tego bedzie. ale bede ja tak karmic codziennie jesli tzreba bedzie. ile takich robakow dziennie?

pasiu
    Guest

moja jest mała, dostaje te mady ( nie wiem co to są ochotki, może to samo). Je tak ok. 1 grubego na 1,5 dnia, tak jakoś wychodzi. ale twoja jest większa i mysle że tak po jednym grubym dziennie. Nie wiem kurcze, żebyś jej za bardzo nie zatkał. Powodzenia i niech się mała trzyma.

Neu
    Guest

No i je juz traszka gutko ?

Gutko
    Guest

je ale na zasadzie jaka opisalem 2 posty wyzej. musze wpuszczac robaki jej do pyska przez mala dziurke jaka powstala po rozwaleniu sie szwu. pysk wyglada teraz chyba gorzej nic przed operacja ale drugiej teraz by nie przezyla. musze ja troche odkarmic w ten dziwny sposob i moze pozniej....wczoraj zjadla 5 ochotek. moze to nie za duzo ale to dopiero poczatej jej jedzenia od znalezienia na sniegu...

przemo68
    Guest

Od kilku tygodni obserwuję co sie dzieje z Twoim zwierzaczkiem i mogę tylko jedno stwierdzić :STARY ! KAWAŁ DOBREJ ROBOTY ! Pozdrawiam.

Gutko
    Guest

Dzieki za mile slowa dzisiaj poszlo 6 robali ale przed ostatnimi 2 juz jakby sie bronila. moze jej starczy narazie. moze zrobic przerwe ze 2 dni? brzuszek zrobil sie jej wiekszy kiedy rozplaszcza sie na kamyczkach, a balaska stawiała tylko jeden raz - po pierwszym karmieniu. narazie chyba odpuszcze na 2 dni

Uprawnienia umieszczania postów