-
Re: znalazlem dzis jaszczurke
ok szmatka jest pozwijana i ma sumie ze 3 cm grubosci. nalalem wody i do polowy jest zanurzona. przezimowac w lodowce i nic nie dawac jesc?
-
Jak jest uszkodzona to chyab lepiej zastosować to co napisałem wyżej czyli akwarium.
-
jak sklecic dla niej akwarium na szybko? moze byc 5 litrowy słoik , ten w ktorym teraz jest? skad wziasc ten nadmanganian potasu? musze miec jakas grzalke do wody i termometr? kurde ale jazda! i jak utrzymywac temperature na jdnym poziomie i nie ugotowac bestii?
-
Kupic grzalke z termostatem i nastawic na 13 stopni, tak jak napisal dr Robert. Akwaria sa od 10 zl. Jezeli lezy ci na sercu (jak piszesz) zycie i zdrowie traszki, to wydanie tych paru zlotych nie powinno wywolac bolu w twoim serduchu. Jak najszybciej postaraj sie zpewnic dr-Robertowe warunki zwierzatku.
-
heh, mam nadzieję że przeżuje :|
biedna tracha, ciekawe co mogło jej sie stać...
-
moja bestia zdecydowanie nie jest ani troche podobna do tej http://www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/plazy/trd.htm
ale za to bardzo podobna do tej (ksztalt glowy) tylko ze jest czarna od góry
http://www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/plazy/trc.htm
-
Grzałki nie trzeba ! Problem jest raczej jak znaleźć chłodne miejsce w domu ! Powinna wytrzymać do ok. 20 stopni jak nie masz chlodniejszego, ale tak od razu z prawie mrozu do cieplego to nie za dobrze. Wielki słoik na kilka pierwszych dni powinien wystarczyć, ale jak przeżyje to potrzebne większe akwarium, a w koncu marca wypuścic do bajorka z traszkami (prawdopodobnie musi być gdzieś blisko miejsca znalezienia). Nadmanganian za grosze w aptece. Dalsze postępowanie zalezne od zachowania traszki, albo uzna, że wiosna (wtedy będzie siedzieć w wodzie, no może na poczatku próbować się wydostać), albo uzna, że jeszcze nie pora na wiosnę i wtedy będzie dostawać szału, aby wspiąć się pościankach na ląd). Najpierw dać kilka cm poziomu wody i jakąś wyspę (np. drewienko).
Szkoda, ze nie masz foto bo możanby próbowac ocenić czy w ogóle sa jakieś szanse.
Awi, podoba mi się "dr-Robertowe warunki" )).
-
z chlodnym miejscem nie bedzie problemu. czesc domu jest nieogrzewana, wiec w jednym takim malym pokoiku jest jakby sluza miedzy 2 czesciamu domu, zimna i ciepla i tam powinno byc jej niezle. jak nalalem wody, odrazu ulozyla sie tak zeby byc jaknajbardziej zanuzona.
bede na bierząco w tym watku pisac co i jak. kurde ale numer. psa mialem kiedys ale dinozaura jeszcze nie :-)
jutro ide do apteki.
-
dziekuje za wszystkie porady!!!!
-
co do zimnego miejsca to polecam piwniece tylko uchylic lekko okno w miare mozliwosci zeby was nie okradli - ja mam kraty w oknach a moze zamiast sloika 5 litrow na poczatek byla by lepsza jakas miska albo wiadro 10 litrow ???? Tu chodzi chyba o szerokosc a nie o glebokosc ale moze sie myle.
Uprawnienia umieszczania postów