Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Zielnik

Mieszany widok

Zielnik

Mam przez wakacjie zrobić zielnik :/ Nie wiem zabardzo jak sie do tego zabrać, wogule nawet nie wiem jak szukać tych ziół, nie wiem jak wyglądają wszystkie. Znalazł bym z 10 a potrzebuje 30. Są jakieś strony o tym w necie? Jakiś atlas czy coś. I co zrobic jak np dane zioło nie kwitnie w porze wakacyjnej a wymaga u nas nauczycielka żeby było z kwiatem i korzeniem. Pewnie niektórzy z was już to robili prosze jednym słowem o pomoc )

Re: Zielnik

jak byłam mniejsza, pasjonowałam się zbieraniem roślin do zielnika. Jesli sie skupisz, nawet na dwóch metrach kwadratowych spokojnie znajdziesz kilka-kilkanaście gatunków roślin. Fajna strona o zielniku jest tu: http://www.atlas-roslin.pl/zielnik.htm. Poszukaj w księgarniach, jest wiele atlasów na temat rozpoznawania roślin polnych, leśnych i innych. Co do pani nauczycielki - niestety natury nie zmusisz, aby kwitła jak pani profesor chce ;-) W takim przypadku możesz wkleić roślinę bez kwiatu, a sam kwiat np narysować obok albo wkleić zdjęcie z internetu czy skserowane z książki. Trochę trzeba pomyśleć i poszukać ;-))

30 gatunków to znajdziesz na 1 metrze kwadratowym łąki. Kluczy do oznaczania jest od groma. Nie wiem czy ma to być zielnik "po prostu zielnik" czy jakiś tematyczny, ale to tak znikoma ilość, że na prawdę nie ma o czym mówić. 1000 pozycji w wakacje da się zebrać... Powiedz coś więcej, bo jeśli zielnik obejmuje np drzewa i krzewy to w pierwszym z brzegu ogrodzie można zebrać kilka kolekcji. W razie czego wystarczy 4,50 zł i godzina w ogrodzie botanicznym. Jeszcze ci pomogą...

Ale to mają być zioła (konopia hehe chyba będę miał atlas ziół od ciotki to pozbieram. Nie wiem czy uda mi sie zasuszyć ale może jakoś będzie. Dzięki Double za stronke- przyda sie. Widziałem na allegro można kupić zielniki - ale troche lipa.

co do zielnikow to polecam www.kanaba.info hehehe....

Uprawnienia umieszczania postów