-
Fauna Chorwacji
Witam, chciałbym prosić was o pomoc. Otoz sam nigdzie nie moge znaleźć informacji dotyczących gatunków zwierząt występujących w Chorwacji, a także listy gatunków objętych ochroną w tym kraju. Czy ktos z was wie gdzie mógłbym zdobyć takie informacje?
W krótce wybieram się tam na wakacje, wakacje z aparatem w dłoni rzecz jasna Dlatego też chciałbym wiedzieć jakich zwierząt mogę się tam spodziewać - przedewszystkim interesuja mnie owady i pajęczaki. Znajomi zdają mi relacje, iż bardzo powszechne są tam skorpiony - czarne skorpiony... niestety niewiele mi to mowi. Bardzo proszę o pomoc.
-
Re: Fauna Chorwacji
Te czarne skorpiony to z tego co słyszałem jakieś Euscorpiusy , było pare tematów na temat tamtejszej fauny ... musiał byś poszukać
-
1 Z jakim biurem jedziesz??(moja mam i siora byli tam)
2 No w morzu możesz napotkać jezwoce więc warto wziąć klapki do kąpania!
-
Ja spotkałem tam jakąś modliszkę, a te skorpiony to skorpiony włoskie (Ale jeszcze jakieś tam występują, rzadziej od włoskich, które są plagą)
-
Mozesz spotkac modliszki Mantis religiosa (podgatunek M. r. macedonica jesli sie nie myle).
-
Tak dokladnie ten gatunek.
Na potwierdzenie fotka sprzed paru lat z Chorwacji:
-
Dokładnie coś takiego złapałem.
-
Jade własnym samochodzikiem
-
Znajomi przekonywali mnie że można też spotkać tam patyczaki... czy to prawda? jesli tak to na jakie gatunki można sie tam natknąć?
A czy można spotkać tam inne gatunki modliszek?
-
Patyczaki Bacillus rossius chyba, modliszek tylko ten gatunek z tego co wiem
Uprawnienia umieszczania postów