Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Fauna Chorwacji

Fauna Chorwacji

Witam, chciałbym prosić was o pomoc. Otoz sam nigdzie nie moge znaleźć informacji dotyczących gatunków zwierząt występujących w Chorwacji, a także listy gatunków objętych ochroną w tym kraju. Czy ktos z was wie gdzie mógłbym zdobyć takie informacje?
    W krótce wybieram się tam na wakacje, wakacje z aparatem w dłoni rzecz jasna Dlatego też chciałbym wiedzieć jakich zwierząt mogę się tam spodziewać - przedewszystkim interesuja mnie owady i pajęczaki. Znajomi zdają mi relacje, iż bardzo powszechne są tam skorpiony - czarne skorpiony... niestety niewiele mi to mowi. Bardzo proszę o pomoc.

Re: Fauna Chorwacji

Te czarne skorpiony to z tego co słyszałem jakieś Euscorpiusy , było pare tematów na temat tamtejszej fauny ... musiał byś poszukać

1 Z jakim biurem jedziesz??(moja mam i siora byli tam)
    2 No w morzu możesz napotkać jezwoce więc warto wziąć klapki do kąpania!

Kretschmer
    Guest

Ja spotkałem tam jakąś modliszkę, a te skorpiony to skorpiony włoskie (Ale jeszcze jakieś tam występują, rzadziej od włoskich, które są plagą)

Mozesz spotkac modliszki Mantis religiosa (podgatunek M. r. macedonica jesli sie nie myle).

dr1zzt
    Guest

Tak dokladnie ten gatunek.
    Na potwierdzenie fotka sprzed paru lat z Chorwacji:

Kretschmer
    Guest

Dokładnie coś takiego złapałem.

Jade własnym samochodzikiem

Znajomi przekonywali mnie że można też spotkać tam patyczaki... czy to prawda? jesli tak to na jakie gatunki można sie tam natknąć?
    A czy można spotkać tam inne gatunki modliszek?

Patyczaki Bacillus rossius chyba, modliszek tylko ten gatunek z tego co wiem

Uprawnienia umieszczania postów