Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: jak poszły matury???

Re: jak poszły matury???

A teraz ma byc obowiazkowa... wiec wszystkie antytalencia matematyczne beda ja zdawac ]:-> Juz widze, jak nowa mature zdaja humanisci :P
    Skoro matematycy musieli zdawac polski, wiec dlaczego humanisci nie mają zdawać matematyki? :> Sprawiedliwosc musi byc...

kurde... nabawie sie przy was kompleksów :P

ironkapela
    Guest

Podpisuje sie pod postem Tomka125

W przyszłym roku nie będzie jeszcze obowiązkowej matmy. Wiem bo będe zdawał. Będzie polski (ustnie i pisemnie), obcy (ustny i pisemny) i jakis wybrany

No to rozwinmy mysl
    Co do jezyka polskiego jako przedmiot obowiazkowy:
    Uwazam, ze jezyk polski nie powinien byc traktowany jako znajomosc lektur, wiedza na temat tego, ktory publicysta najglosniej pierdnal na sympozjum, a znajomosc samego siebie, nurtow filozoficznych, podstaw ludzkich mysli.... sraty taty... Zauwazylem, ze bardzo fajnie rozmawia sie z ludzmi, ktorzy maja jakies podstawy i lingwistyczne i potrafia jakos uzasadnic swe mysli :]
    Ale powiedz mi.... czy to sie przyda np. bankierowi lub jakiemus zalozmy...aspolecznemu typkowi pograzonemu w liczbach i zapiskach? Nieee

Matematyka:
    Uwazam, ze matma na poziomie licealnym nie ma prawa przydac sie zadnemu ,ale to zadnemu humaniscie =) Matme zaczalem lubic dopiero od liceum, mimo, ze rok temu mialem z nia problemy, tak teraz wymiatam rowno, wiec nie pisze tego przez wzglad na antypatie do przedmiotu. Ale i ja przyznaje, ze do tej pory, przez te 2 lata nauki, w praktyce wykorzystalem jedynie raz funkcje kwadratowa i kilka razy logarytmy, gdy liczylem zadania z chemii... nic z tych rzeczy, ktore biore teraz prawdopodobnie mi sie nie przyda. Nie zgadzam sie z Toba, ze studia to weryfikuja, bo zaden polonista, ktory zdawal na maturze obowiazkowa matematyke, nie dostanie na kolokwium liczenia pochodnych
    I tak... wlasnie uwazam, ze gdyby matura z matematyki miala byc obowiazkowa, to powinny sie na niej znalezc absolutne podstawy (uwazam, ze z jezykiem polskim powinno byc podobnie... zbyt wielu moich kolegow, ktorzy sa wspanialymi scislowcami zarowalo noce i tracilo czas czytajac wierszyki, ktore nie niosly same w sobie zadnej tresci). Utopia bylaby sytuacja, kiedy od poczatku sami decydujemy, jakie przedmioty chcemy zdawac.... ale w koncu chodzimy do liceow OGOLNOKSZTALCACYCH, gdzie jak nazwa wskazuje - zdobywamy wiedze OGOLNA. To studia tak naprawde dopiero rozwijaja nasze zdolnosci, wiec nie widze sensu organizowania "udupiajacych" matur z przedmiotow obowiazkowych, ktore maja nam zablokowac szanse na dostanie sie tam, gdzie chcemy (i gdzie nikt nie bedzie weryfikowal naszej znajomosci z tychze przedmiotow).

Ps. uwazam, ze mimo wszystko, ze wypada znac kazdy przedmiot przynajmniej w okrojonych podstawach ... matematyka w zyciu przydaje sie kazdemu (ale nie w logarytmach :>), tak samo jak i umiejetnosc wyslawiania sie po polsku
    Podstawy powinien znac kazdy... takie podstawy, ktore sa niezbedne w zyciu .. i to takich podstaw powinno sie od ludzi wymagac.

A propos liczenia na kalkulatorach: od kad skonczylem 6 klase podstawowki, a wiec od kiedy przestano ode mnie wymagac liczenia pisemnego i liczenia w pamieci, uzywam kalkulatora non stop "Nauki scisle to nauki, ktore stworzyl czlowiek, by upraszczac swiat, wiec jak wybulilem kase w kalkulator, to z niego korzystam". Po to jest. To cytat mojej nauczycielki od matematyki.

Jezu... po co ja to wszystko pisze. Ide film lepiej poogladam ) Sa wakacje.

Uwazam, ze matma na poziomie licealnym nie ma prawa przydac sie zadnemu ,ale to zadnemu humaniscie
    A co powiesz na taką hipotetyczną sytuację, ktora porzecież moglaby się przydarzyc kazdemu..:
    Wracasz wieczorem do domu. Nagle z bramy wyskakuje 20 dresow i mowią. "Policz mi tutaj pochodną tej funkcji, bo jak nie to wpie*dol!"
    Mickiewiczem z takiej sytuacji bys nie wybrnął. :>

Mozesz mi nie wierzyc, ale wiedzialem, ze o takie cos zapytasz

a propos tej słynnej "klasy co cała nie zdała" - klasa ta liczyła sobie 20stu osobników, z czego domatury podeszło 7 (słownie: siedem) dziewczyn. I wszystkie oblały. I natychmiast zrobiła się afera: "aaaarghhh cała klasa nie zdała" :>

Mnie się ta matura nie podoba z tego powodu, że w zasadzie mogę się nią podetrzeć. Ja i mój chłopak wybieramy się na UJ (w sumie składaliśmy papiery na 5 kierunków) i primo: na ŻADEN nie jest potrzebna matura ustna (podobno sytuacja jest na humanistycznych kierunkach na UOpolskim), secundo, np. z angielskiego podstawowego WSZYSCY którzy chcą się tam dostać, mają średnio 90-100% punktów. Czyli mój rzekomo "super wynik" jest praktycznie nieistotny, bo wszyscy mają mniej więcej tyle samo ;-)
    I żałuję, że mimo wszystko na większość kierunków nie ma egzaminów i rozmów kwalifikacyjych - bo przy tego typu rekrutacji można się "pochwalić" wiedzą potrzebną na dany kierunek i mieć większe szanse na dostanie się (przykładowo mój chłopak starający się na arabistykę mówi, pisze, czyta po arabsku i zna gramatykę arabskiego, ale nikt się o tym nie dowie, póki się nie dostanie poprzez rekrutację ze świadectwa...szkoda).

Adamek, to co wymieniłeś to rzeczy obowiązkowe, więc nic oryginalnego nie wymyśliłeś ;-) obowiązkowe do zdania jest:
    polski ustnie i pisemnie (podst. ew.+rozsz.)
    język obcy nowożytny ustnie i pisemnie (-''-)
    przedmiot dodatkowy pisemnie (podst. ew.+rozsz).
    Ale do zrozumienia tego systemu masz jeszcze kupę czasu, ja tydzień przed maturą jeszcze nie wiedziałam o co tam dokładnie chodzi :P

na niektórych uczelniach wymagają niby CV ale zapewne nikt tego nie czyta, a nawet gdyby to i tak nie zmienia to szans na dostanie się....

Uprawnienia umieszczania postów