-
Re: Ktoś nurkuje?
9 lat temu robiłam kurs nurkowania, za który zapłaciłam coś ok.600 zł. Kurs obejmował wykłady i zajęcia na basenie przez 4 miesiące i kończył się zaliczeniem (test z teorii i zaliczenie wszystkich ćwiczeń basenowych). Potem pojechałam na 2-tygodniowy obóz letni gdzie mieliśmy teorię i oczywiście non stop prawie siedzieliśmy w wodzie.Oczywiście też był egzamin końcowy. Kosztowało to ok. 500 zł ale papiery (CMAS) były już w cenie. Jedyne co musisz sobie kupić, jeśli nie wiesz czy będziesz nurkować dalej, to ABC czyli maska, fajka i płetwy (od ciebie też zależy czy chcesz kaloszowe czy takie, do których dokupisz butki) Koszt zróżnicowany ale 300 wystarczy. Teraz ceny kursów kosztują ok.1000 i o ile się orientuję 3 stopnień nurkowania pozwala teraz nurkować do 20 m z instruktorem lub nurkiem stopnia 2. Ja mogę nurkować do 30 m. Piankę możesz sobie wypożyczyć z klubu, w którym będziesz robić kurs a jak sobie uzbierasz to wtedy kupisz. Koszt ok 700-1000 zł. We Wrocławiu robili kiedyś skafandry na miarę, bardzo polecam, można sobie zamówić naprawdę bardzo dobrą piankę, np. z ocieplaczem. Suche skafandry są bardzo drogie, nigdy nie nurkowałam w takim gdyż nawet nie potrzebowałam. Butle, automaty itp. też możesz wypożyczyć z klubu. Nie ma sensu kupować swojego sprzętu jeśli nie jesteś pewien czy będziesz nurkować.
Zrobiłam też papiery w NAUI, jako że mój brat jest instruktorem to po znajomości zapłaciłam tylko za to, a nie za kurs
Najlepiej skontaktuj się z nurkami z Twojej okolicy. Życzę ekstra podwodnych wrażeń
Uprawnienia umieszczania postów