-
Re: Ktoś nurkuje?
9 lat temu robiłam kurs nurkowania, za który zapłaciłam coś ok.600 zł. Kurs obejmował wykłady i zajęcia na basenie przez 4 miesiące i kończył się zaliczeniem (test z teorii i zaliczenie wszystkich ćwiczeń basenowych). Potem pojechałam na 2-tygodniowy obóz letni gdzie mieliśmy teorię i oczywiście non stop prawie siedzieliśmy w wodzie.Oczywiście też był egzamin końcowy. Kosztowało to ok. 500 zł ale papiery (CMAS) były już w cenie. Jedyne co musisz sobie kupić, jeśli nie wiesz czy będziesz nurkować dalej, to ABC czyli maska, fajka i płetwy (od ciebie też zależy czy chcesz kaloszowe czy takie, do których dokupisz butki) Koszt zróżnicowany ale 300 wystarczy. Teraz ceny kursów kosztują ok.1000 i o ile się orientuję 3 stopnień nurkowania pozwala teraz nurkować do 20 m z instruktorem lub nurkiem stopnia 2. Ja mogę nurkować do 30 m. Piankę możesz sobie wypożyczyć z klubu, w którym będziesz robić kurs a jak sobie uzbierasz to wtedy kupisz. Koszt ok 700-1000 zł. We Wrocławiu robili kiedyś skafandry na miarę, bardzo polecam, można sobie zamówić naprawdę bardzo dobrą piankę, np. z ocieplaczem. Suche skafandry są bardzo drogie, nigdy nie nurkowałam w takim gdyż nawet nie potrzebowałam. Butle, automaty itp. też możesz wypożyczyć z klubu. Nie ma sensu kupować swojego sprzętu jeśli nie jesteś pewien czy będziesz nurkować.
Zrobiłam też papiery w NAUI, jako że mój brat jest instruktorem to po znajomości zapłaciłam tylko za to, a nie za kurs
Najlepiej skontaktuj się z nurkami z Twojej okolicy. Życzę ekstra podwodnych wrażeń
-
Nurkuję juz ponad 12 lat.... znam większość nurków z klubów z Olsztyna i nie tylko.... obecnie jestem "wolnym strzelcem"..... z pewnymi osobami nie mogłem się dogadać jeśli chodzi o kasę za roboty, które wspolnie robiliśmy....i sie skończyło... teraz tylko czysta rekraacja i jest mi z tym dobrze
Panie garo: nawet sprzęt za 30000 PLN nie uratuje Cię, jeśli nie masz odpowiednio poukładane w głowie.......
Osobiście teraz najbardziej lubie pływanie na samej fajeczce.......
-
Witam
Jasne ze nie uratuje ale nie to tu mialem na mysli !!!
Zadna wykladnia nie jest to kto ma za ile sprzet do nurkowania tak samo jak nie ma tu znaczenia czy ktos nurkuje 12 lat tak jak ty czy 5 lat tak jak ja.
Bo mozna nurkowac 12 lat i tylko 1 raz w tygodniu i w moim przypadku jest to absolutne minimum i tak nurkuje zima pod lodem a jak nie ma lodu i w innych porach roku nurkuje prawie ze codziennie albo i 2-3 nurki dziennie.
A co do sprzetu no to sam wiesz jak ktos ma automaty tlokowe z mokra komora to jest inna bajka jak na 60 metrach na baltyku ci zamarznie taki automat to powodzenia, jeszcze jak ktos ma pojedynczy automat tylko z octopusem to modlic sie i szukac partnera.
Dlatego na polsie wody kupuje sie automaty membramowe z sucha komora (wyjatkiem jest automat scherwood maximus ten nowy bo jest tlokowy i ma sucha komore i jest na zimne wody ale to jakis inny i nowy patent ale sie niesprawdza bo na duzych glebokosciach powyzej 50 metrow zle podaje).
Zreszta ja powiem tak ja duzo nurkuje na baltyku bo dla mnie baltyk jest najpiekniejszy i wraki ktore sie w nim znajduja sa normalnie cudowne, kocham najbardziej nurkowanie wlasnie na nich a wiadomo wlasnie ze zeby nurkowac na baltyku to trzeba miec sprzet bardzo dobry i dlatego tez drogi.
Bo wiesz siedzac na 60 metrach w wodzie co ma 3 stopnie przez jakies dlugi czas to nie jest za rewelacyjnie i nawet zaden ocieplacz pod suchacza nie pmaga wiec bez ogrzeania sie nie obejdzie.
pozdrawiam garo
-
To pewnie masz świadomość, że nurkowania liczy w czasie realnym pobytu pod wodą, a nie ilością "zamoczenia zada" w ciągu dnia.... i nie będę mówil ile godzin spędzonych pod wodą nan zaewidencjonowanych w karatch i na jakim sprzęcie pływam i pływałem, bo to nie jest miejsce na przechwałki....
-
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy mogę nurkować (Na bezdechu, z fajką) bez żadnych pozwoleń na wraku okrętu podwodnego (A raczej obok wraku, bo do środka nie mam zamiaru wpływać), gdzie dno jest na 5 m albo na wraku (I znów raczej obok) niszczyciela na głębokości 9 m?
Czy nawet na to trzeba załatwić sobie pozwolenie?
Uprawnienia umieszczania postów