-
-
Re: Wędkarze pomóżcie!!!
Hehe Ja zawsze zawijam na odpał - i tak kiepsko rzucam więc żyłka mi się nie wywinie cała... tylko raz miałem za krótką i straciłem woblera:/
Poza tym z żyłką i haczykami nie będe nic mówił bo dla mnie to żadna filozofia, żyłkę kupuje taką na jaką mam kasę a haczyków nie używam (łowię na spinning)
-
Inne wsu mie w necie jest kopalnia informacji co i jak.
Haczyki niech nie beda zbyt male poniewaz ryba moze sie nie zaciac.Kup też żyłe o dobrej wytrzymałosci aby sie ryba nie urwala ale nie taka o wytrzymalosci 10kg bo zle sie taka zarzuca.
-
Zylke nawijac przy naprezeniu - najlepiej przez ksiazke :] Na haczykach i zylce nie oszczedaj ,bo bedziesz wracal non stop o kiju Zylke i haczyki dobieramy do przynenty i ryby ,tak wiec musisz zaopatrzyc sie w kilka rozmiarow.Jako zylke glowna proponuje bys uzyl 20 -24 ,a przypony od 18-22,niestety nie pamietam numeracji haczykow :/,to samo ze splawikami .Wszystko zalezy na jaka rybe chcesz isc -te wymiary powinny starczyc dla wiekszosci ryb zamieszkujacych nasze wody.Kup kilka kolorow haczykow - do kazdej przynety powinien byc odpowiedni kolor :] Ja wedke zawiesilem "na kolku",ale jeszcze troche wiadomosci mi jak widac zostalo :]
-
-
niech nie zaklada przyponow,zle je zrobi a jak zalozy zylke 0.3 to nie urwie,predzej mu ruski kijek pusci ))))
-
heh, a jak zacząć nawijanie na kołowrotek (jak przyczepić zyłke do kołowrotka)
-
Haczyki sa od 1 do 22 lub 24.Spławiki sa rózne tym mniejsza waga splawika tym krucej zarzucasz ale widac delikatnijsz ebrania.
Jesli chodzi o kolor haczykow to do ochotki uzywaj np czerwony.
Pozatym w sklepach wedkarskich sa specalne haki np na plocie,karpie,karasie itp.
-
powinno byc na szpuli takie cus do zaczepiania,jak nie ma to zawiaz na supel na szpuli,aha oczywiscie wczesniej przeloz zylke przez przelotki i tak jak padlo- przez ksiazke albo ja ja to robie,czyli poloz na podlodze recznik,nie za duzy i prowadz pod nim zylke,aha tylko staraj sie zwija plynnie i nie przerywaj.
-
Uprawnienia umieszczania postów