-
Re: MUAY THAI
Ton Twojej wypowiedzi bardzo mi się spodobał,takie rozmowy to lubię.Widzę,że masz pojęcie na ten temat-oki,więc ja rownież napiszę bez napastliwosci itd.
Jeżeli cwiczysz w takiej sekcji to zajebioza,trafiles dobrze.Sam jednak przyznasz,że sposob nauczania bardzo sie zmienil a wszystko przez konfrontacje typu UFC,vale tudo.To zawodnicy bjj pokazali,że tradycyjne style nie są kompletne i że potrzeba być uniwersalnym.To wielka zasłu8ga dla wszystkich-oddzielone zostaly bajki typu energia czi itd od walki,bo w tych turniejach chodzilo o wykazanie skutecznosci styli chwytanych i nieskutecznosci karate,kung fu itd.Tak też było-bjj okazalo sie najskuteczniejsze choc malo efektowne,jednak to juz byla rewolucja-tradycyjne myslenie o trenowaniu i SW odchodzi w niepamiec.Co do konfrontacji samych styli uderzanych to na początku wygrywali zawodnicy muay thai,dopiero po zmianie systemu szkolenia wszystko sie wyrownalo.Pisales tez o seminarium:no coż,kopanie w nieruchomy cel ma niewiele wspolnego z efektywnym zadawaniem ciosow-wszystko trzeba robic w ruchu.kick boxing to tylko walenie w worek?Bez tego to nie bedziesz potrafil walczyc,odpowiednio uderzac itd.<Masz racje:kick,muay thai i BJJ to style uzyteczne w walce i przede wszystkim skuteczne a ja tylko tego wymagam.Nie potrzebuje gromadzic energii itd-Walka to walka,sztuka walki to już co innego.Po ok.3 latach cwiczenia BJJ czy thaia sporo sie umie,szczegolnie bjj jest szybko przyswajalne i po 3 latach mozna porobic kazdego czarnego pasa tradycyjnych SW.Widzialem na wlasne oczy jak typ po 1.5 roku trenowania bjj rozwalil czarnego pasa w taekwondo w minute-taekwondeka nawet nie wiedzial co sie dzieje.Po trzech latach tradycyjnych SW prawie nic nie umiesz a po 3 BJJ wymiatasz czarne pasy w karate.Tego chyba juz nie trzeba komentowac.Pozdrawiam i powodzenia w treningach
Uprawnienia umieszczania postów