Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: MUAY THAI

Re: MUAY THAI

NeuThroN:
    Wiesz ze po kilku latach treningow ladujesz w kartotece policyjnej i jesli wezmiesz udzial w bojce na ulicy (obojetnie czy ktos cie zaczepi czy ty jego) to jesli on dostanie, to rozpatruje sie ciebie jakbys pobil go z uzyciem niebezpiecznego narzedzia? Stosowanie sztuk walki na ulicy jest jedna wielka pomylka, jesli chcesz sobie radzic, noś w kieszeni palke teleskopowa, poradzisz sobie z kazdym, bez zadnych dlugich treningow.

Sorry ze porusze ten temat, ale jakos tak mi podpowiada intuicja ze powinienem. W wieku 15 lat (profil) tez mialem takie podejscie do sztuk walki. Przejdzie Ci, kiedy po 1 razie myslac ze cos umiesz dostaniesz w pysk od jakiegos kolesia, dla ktorego uderzenie kogos w morde jest codziennoscia. Jasne, kilka razy mi sie przydalo, ale raczej blok i to do unikania, potem lepiej sie oddalic, ba, nawet uciec. Sztuki walki na ulicy, to powazne zrobienie komus krzywdy, a jak juz mowilem, po takim czasie, ze cos umiesz i realnie ci sie moze to przydac, jest juz notatka o Tobie na policji. Zreszta, wszedzie, nawet na thai powiedza ci ze lepiej unikac niz doprowadzic do walki.

Troche wyszlo moralizujaco, ale mam nadzieje ze nie odbierzesz tego w ten sposob i skumasz o co mi chodzi. Po prostu isc na sztuke walki z mysla ze dzieki temu poradzisz se na ulicy jest pomylka. Takie mechanizmy wyksztalcaja sie kilka dlugich lat (mysle ze conajmniej 3, a srednio i z 5). Chcesz se poradzic, noś palke teleskopowa (specjalnie powtarzam), naprawde nikt nie podskoczy, ale nie wierze ze czujesz sie az tak niebezpiecznie na ulicy, skoro ja, jako chudzina jestem zaczepiany sporadycznie, a jeszcze bardziej sporadycznie musze se jakos radzic.

Pozdrawiam i zycze sukcesow na muay thai (bo licze ze jednak sie zapiszesz, to naprawde fajne spozytkowanie czasu).

djtommi
    Guest

dokladnie bober dobrze gada. Moj kumpel mimo ze taki kozak to chodzil tam zeby sie rozladowac bo szybko sie denerwuje i tylko dlatego sam nie uzywa raczej swoich umiejetnosci nawtet czesto probuje oddalic jak najbaridzje sie da moment walki bo porpsotu tak ma w zwyczaju chyba ze ktos go mocno zdenerwuje.Ale jak po tym napadzie z nim gadalem to powiedzial ze gdyby miesli noz to by sie juz zastanowil czy w ogole zaczynac.

hmm...
    djtommi
    cosik sciemy walisz...
    jesli masz kolege 160cm to raczej nawet dresiaz nie spadnie po 1 sierpie :/
    musialby wladowac w goscia cala serie...
    a co do tej obrotowki to tez mi sciema zalatuje bo przed tym sie jest latwo obronic
    ( nie jest tak szybkie jak udezenie reka )
    wiem to bo sam opanowalem ta technike i rowniez na karate kyokushin...

co do sztuk walki to najrozsadniejsze jest BJJ

ejejej...
    co jak co ale BONJASKY TO PRZEREKLAMOWANY LESZCZ...
    wogole teraz to K1 co leci to jest gowno...
    hehe- trudno znalezc kogos kto mu dorowna? widziales jego walke z cro-copem? :>
    hehe a pozatym napewno skonczyl by go hunt, filo, mcdonald i kilku innych :P

Muay thai to piękna sprawa,doskonale sprawdza się na ulicy bo:kopie się nie poto(jak w taekwondonp.) by punktowac tylko zeby zrobic krzywde;techniki z udziałem rąk są w wiekszosci sekcji z boksu a wiec podstawa na ulicy;To daje po jakims czasie efekt ale trzeba trenowac minimum 3 lata by cokolwiek potrafić.Jeżeli ktokolwiek porównuje muay thai do sportów typu karate to znaczy ,że sie gówno zna.Jeżeli chcesz się umieć bronić to polecam BJJ-w kazdym wiekszym miescie znajdziesz sekcję-bardzo skuteczne chociaz nieefektowne.Najlepiej to sie zapisz na MMA czyli mieszane sztuki walki-wszystko tam znajdziesz:i parter i muay thai.Tylko nie zapisuj się na krav magę bo to kompletne dno rozreklamowane a nie sprawdzone-jak ktos mowi,że uczą się tego wojskowi w izraelu to dla mnie zaden argument bo wojskowy musi umiec strzelac a SW to dla kondycji.Kto uwaza,ze kravka jest dobra to prosze o sciagniecie sobie walki motti'ego horenstein'a(o ile czegos nie pomylilem) z mark'iem coleman'em to zobaczy ile instruktor w wojsku izraelskim ustal na nogach.Co do 160 centymetrowego mistrza karate:mogl rozwalic tych gosci o ile nie byli zbirami;gdyby na niego ruszyli i skrocili dystans to by nawet kolankiem nie dal rady uderzyc ale takie pseud dresy widuje czesto i wystarczy na nich glosniej krzyknac a uciekają (ja osobiscie jednym uderzeniem rozwalilem wice mistrza swiata w tae kwon do ).Takze muay thai na ulice zajebioza ale rozwaz rowniez BJJ no i MMA

djtommi
    Guest

czulem ze ktos nie uwierzy ale jak tak to zapraszam do wawy to go poznasz i mozesz sobie sparing wziasc kazda kase na niego klade. Co do sily to on ma bo dosyc dlugo juz trenuje i to pod okiem najlepiszego sensja w polsce i chodzi na treningi zawodnicze. A co do tego sierpa to chlopaczek wali codziennie piesciami w sciane zeby sobie wzmocic i robi to od paru latek.

a i jeszcze problem jeden byl poruszony:musisz byc wysoki i masywny:tak ale chyba w sumo...ile typ by nie wazyl to jak pocwiczy technicznego uderzania to po jakims czasie uderzy mocniej niz jakikolwiek paker z silowni:mocne uderzenie to przede wszystkim techniczne uderzenie.Masa pomaga ale gdy sie posiada technike bo bez niej dupa blada.Pozdrawiam

djtommi
    Guest

tamto dotyczylo proprcji wagowych w polskim thaiu

Rickson...
    eh...
    sila ma BARDZO DUZO DO GADANIA
    i nie pierdziel ze liczy sie tylko technika bo to nie prawda...
    i niewiem czego piszesz ze muay thai niemozna porownac do zadnego karate...-ja uwazam inaczej! popatrz sobie na zawodowcow wiekszosc jest z BJJ a pozostali to kyokushin i muay thai
    a co do tej sily to sam trening sztuki walki nie daje duzo sily... trzeba pujsc na silownie i sobie pocwiczyc silowo- bez tego sie daleko nie zajdzie ( wystarczy popatrzyc chociaz raz na kogokolwiek z UFC)

djtommi
    Guest

UFC w wiekszosci sklada sei z bylych zawodnikow zapasow i wrestlingu silowni tam troszke bylo ale jeszce wiecej sterydow.

Uprawnienia umieszczania postów