-
MUAY THAI
Ćwiczy ktoś tą SW i czy warto ?? (czy można dużo się nauczyć) i do jakiej szkoły chodziliście ?
-
Re: MUAY THAI
Ja tej akurat nie cwiczylem ale mam wielu znajomych ktorzy trenuja i ogolem poruszam sie troszke w tym temacie. W polsce to trudno o taki prawdziwy muay thai, ale jak chcesz sie pobawic w taka ciezsza odmiane kick boxingu to prosze. ogolem barodz trudne treningi( jesli sa dobrze prowadzone) najlepiej miec juz przygotowanie kondycyjne lub w innych SW jesli chce sie na serio zaczac trenowac w solidnym klubie a nei dla bachorow. Radze zebys byl wysoki i raczej masywny bo w polsce trudno znalesc inna wage od takiej przez co trudno znalesc przeciwnikow no i trudno wygrac jak jestes cieniutki.( w przeciwienstwie do prawdziwego thai.)
-
W Polsce w wiekszosci muay thai jest prowadzone przez bylych kick boxerow, ktorzy zazwyczaj sami rozwineli sztuke o lokcie i kopniecia - co za tym idzie treningi sa bardzo zblizone do treningo kick boxingu i boxu (ktore to sa najtrudniejszymi ze wszystkich sztuk walki).
Sam bylem zaledwie na kilku treningach, ale w rodzinie mam osobe trenujaca w miare czynnie. Zdecydowanie bardziej realne niz chociazby tae-kwon-do, czy pszczynska akademia sw (pisze tylko o tych, na ktorych zajecia uczeszczalem).
W sumie polecam, jesli chcesz sie wziasc w miare na powaznie za tego typu sprawy. A jesli chcesz sobie tylko pokopac, wzmocnic sie kondycyjnie, poprawic syletke, znalesc hobby i w pewnym sensie rozrywke, to jednak polecam judo, czy wspomniane juz tae-kwon-do itd, bedzie na pewno ciekawiej.
Co do wypowiedzi Tomka, to wlasciwie wszedzie dobrze byc wysokim i masywnym... niestety
-
no nie wszedzie trzeba zalezy od techniki jaka sie posiada moj kumpel ma kolo 160 i nie jest super masywny a jest mistrzem mazowsza w karate kyokusin kai i potrafi naprawde wiele ale widocznie to talent
-
Głównie chodzi mi o wzmocnienie psychy i dobre bicie się (obrona) :] Czy ktoś chodził do szkoły MUAY THAI w Piekarach Śląskich ??
-
djtommi:
Mysle ze moglby byc i mistrzem polski, ale gdyby na ulicy natknal sie na kogos masywnego i duzego, za wiele by nie zdzialal. Sztuka walki, sztuką walki, ale na kogos duzego po prostu nie ma sily. Generalnie w sztukach walki mozna nadrabiac mase technika, ale ktos z predyspozycjami fizycznymi ma po prostu ogromnego plusa. No ale sa wyjatki - chociazby Bonjasky, gruby nie jest (wysoki tak), a raczej ciezko bedzie znalesc kogos kto mu dorowna
NeuThroN:
Generalnie muay thai jest jedyna z 'uderzajacych' sztuk walki, ktora jako tako sprawdza sie na ulicy, wiec jesli masz tego typu zapedy to tam, a jesli nie , to krav maga, BJJ itd. Ale powiem od razu ze takie podejscie mi sie nie podoba, to powinien byc sport i jako sport powinno sie to traktowac.
-
Ehhhh nie mam takiego podejścia żeby się c***** z pierwszym lepszym.... Tylko chce sobie psychike poprawić i umieć się obronić się a z tego co wiem to można np. sparingami bo myśle ,że to nie jest tylko sport ........ Po to jest ta SW aby można było się obronić i wiedzieć jak się zachować w danej sytuacji........
P.S To nie tylko sport.......
-
Nie wiem poco ten p.s dałem pisałem w pośpiechu :]
-
Kurde ale na mieszałem ...........:/
-
Uprawnienia umieszczania postów