Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: do chemików

do chemików

może są tu jacyś chemicy...
    pytanie jest następujące: jakie jest minimalne stężenie nadmanganianu potasu w wodzie, aby barwa była widoczna(nie ledwo ledwo tylko wyraźnie)? planuję niezły numer, ale ta informacja jest mi niezbędna... czy kilka ppm starczy? wiem, że pytanie z kosmosu, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi nigdzie:/
    mógłbym obliczyć, ale potrzebowałbym basenu... ktoś użyczy??

Re: do chemików

na chemi zabardzo sie nie znam, ale juz mnie ciekawi co Ty znowu kombinujesz:P:>

demon666
    Guest

Hehe ja wiem o co chodzi

Chcesz zrobic taki numer zeby wlać wode niby do pustej próbówki i ta woda zabarwi się na fioletowo potem takie cos się podgrzewa i ciecz znów staje sie bezbarwna.

To doświadczenie nazywam zamiana wody w wino i wina w wode:P

djtommi
    Guest

tu masz forum dla chemikow http://malutki.vitnet.pl/ i jest jeszce pare takich forow wiec wystarczy ze poszukasz.

hehe demon666, tak się w zerówce bawiłem(a do tego stężenie nie ma tu większego znaczenia). niestety nie mogę powiedzieć co robię... max hardcore!
    djtommi thx

pytanie z kosmosu, tylko niewiem czy chcesz to wykorzystać w praktyce czy w jakichś bardziej skomplikowanych obliczeniach chemicznych

o ile w tym drugim przypadku Cp było by ci chyba potrzebne, to w tym pierwszym moim zdaniem nie...

w zalezoności jaką chcesz otrzymać barwę tego roztworu takie będzie stężenie i tak:

przy Cp = 0,05% roztwór będzie purpurowy (czyli zapewne 0,01 będzie bardziej jasny)
    przy większym stężeniu roztwór będzie ciemniejszy (fioletowy)

trudno mi jest odpowiedzieć na twoje pytanie....powodzenia

demon666
    Guest

No tak mogłem się domyślić ze jak Krzysiek sie o coś pyta to musi to juz być hardcore na maxa:P
    (Bo sam ma juz niezłe hardcorowe pomysły:P)

Chcesz komuś włosy utlenić?

Louis Cypherr
    Guest

Najlepiej sam spróbuj.
    Weź litr wody i przeliczysz.

mnie interesują stężenia rzędu 0,0001% i dużo mniejsze. zrobiłem już odważkę analityczną, jutro lecę do szkoły po cylinder miarowy i będę liczył.

Uprawnienia umieszczania postów