-
do chemików
może są tu jacyś chemicy...
pytanie jest następujące: jakie jest minimalne stężenie nadmanganianu potasu w wodzie, aby barwa była widoczna(nie ledwo ledwo tylko wyraźnie)? planuję niezły numer, ale ta informacja jest mi niezbędna... czy kilka ppm starczy? wiem, że pytanie z kosmosu, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi nigdzie:/
mógłbym obliczyć, ale potrzebowałbym basenu... ktoś użyczy??
-
Re: do chemików
na chemi zabardzo sie nie znam, ale juz mnie ciekawi co Ty znowu kombinujesz:P:>
-
Hehe ja wiem o co chodzi
Chcesz zrobic taki numer zeby wlać wode niby do pustej próbówki i ta woda zabarwi się na fioletowo potem takie cos się podgrzewa i ciecz znów staje sie bezbarwna.
To doświadczenie nazywam zamiana wody w wino i wina w wode:P
-
tu masz forum dla chemikow http://malutki.vitnet.pl/ i jest jeszce pare takich forow wiec wystarczy ze poszukasz.
-
hehe demon666, tak się w zerówce bawiłem(a do tego stężenie nie ma tu większego znaczenia). niestety nie mogę powiedzieć co robię... max hardcore!
djtommi thx
-
pytanie z kosmosu, tylko niewiem czy chcesz to wykorzystać w praktyce czy w jakichś bardziej skomplikowanych obliczeniach chemicznych
o ile w tym drugim przypadku Cp było by ci chyba potrzebne, to w tym pierwszym moim zdaniem nie...
w zalezoności jaką chcesz otrzymać barwę tego roztworu takie będzie stężenie i tak:
przy Cp = 0,05% roztwór będzie purpurowy (czyli zapewne 0,01 będzie bardziej jasny)
przy większym stężeniu roztwór będzie ciemniejszy (fioletowy)
trudno mi jest odpowiedzieć na twoje pytanie....powodzenia
-
No tak mogłem się domyślić ze jak Krzysiek sie o coś pyta to musi to juz być hardcore na maxa:P
(Bo sam ma juz niezłe hardcorowe pomysły:P)
-
Chcesz komuś włosy utlenić?
-
Najlepiej sam spróbuj.
Weź litr wody i przeliczysz.
-
mnie interesują stężenia rzędu 0,0001% i dużo mniejsze. zrobiłem już odważkę analityczną, jutro lecę do szkoły po cylinder miarowy i będę liczył.
Uprawnienia umieszczania postów