-
Pyszny, tani przepis kulinarny....
Przepisałam go z kalnedarza kulinarnego Roberta Makłowicza.
Żabki smażone
wg kucharki szlacheckiej Marii Marciszewskiej
Warszawa 1857
Żabki używają sie do jedzenia tylko w maju i te tylko, ktore sa zielone; nalapawszy zabek, poodcinac przodki i wyrzucić, a z udek zdjąc skorke, wymyć, posolic miałką solą, wycisnac w serwecie z wody, utaczac w mace, smazyc w goracym masle, ale niedlugo, aby sie nie wysuszyly, ulożyc na pomisku, posypac zielona, usmazona pietruszka i dawac do stolu; do żabek podaje sie cytrynę do zakrapiania lub sałate. Tak samo przygotowane zabki maczają sie w klarze, to jest w ciesle na nalesniki, i smaze we fryturze.
nowoczesne zabie udka, podawane w restauracjach chinskich, praktycznie są przyrzdzane w identyczny sposob - tyle ze są to udka żab byków, a nie trawnych z ogrodka
-
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
-
Nie wiem jak dobre by było - i tak nie spróbuję. Od samej świadomości że jem żabę czy robala bym kleksa puścił
-
A ja bym chętnie sprobował , zawsze to coś nowego w żołądku :P
-
zabie udka sa przepyszne, choc najlepsze są w nietłustej panierce. w sezamie sa pyszne. slimaki uwielbiam przyprawione na ostro, pod żółtym serem. klasyczne escargot de bourgogne ;-)) mozna je zdobyc w puszkach (bez skorupek), albo całe, mrozone w wiekszych hipermarketach ;-) paluszki lizać
-
ślimaki nie smakuja jak kurczak, ślimaki smakuja jak ślimaki. Przynajmniej te czarne, bez skorupek.
-
Double , zrób i przywieź na nastepna giełde do Świętochłowic - chętnie skosztuje
-
Ślimaków jeszcze nie jadłem, acz żabie udka miałem okazję jeść. Przyznam, że były bardzo smaczne. W smaku przypominały mi krzyżówkę ryby i kurczaka.
-
> W smaku przypominały mi krzyżówkę ryby i kurczaka
Fu.
Uprawnienia umieszczania postów