Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Pyszny, tani przepis kulinarny....

Mieszany widok

Pyszny, tani przepis kulinarny....

Przepisałam go z kalnedarza kulinarnego Roberta Makłowicza.

Żabki smażone
    wg kucharki szlacheckiej Marii Marciszewskiej
    Warszawa 1857

Żabki używają sie do jedzenia tylko w maju i te tylko, ktore sa zielone; nalapawszy zabek, poodcinac przodki i wyrzucić, a z udek zdjąc skorke, wymyć, posolic miałką solą, wycisnac w serwecie z wody, utaczac w mace, smazyc w goracym masle, ale niedlugo, aby sie nie wysuszyly, ulożyc na pomisku, posypac zielona, usmazona pietruszka i dawac do stolu; do żabek podaje sie cytrynę do zakrapiania lub sałate. Tak samo przygotowane zabki maczają sie w klarze, to jest w ciesle na nalesniki, i smaze we fryturze.

nowoczesne zabie udka, podawane w restauracjach chinskich, praktycznie są przyrzdzane w identyczny sposob - tyle ze są to udka żab byków, a nie trawnych z ogrodka

ironkapela
    Guest

Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....

Zycze wszystkim smacznego, ale sam osobiscie nie bede probowal
    Ja polecam slimaki smazone na masle. Podobno smakuja jak kurczak Rowniez mozna troche doprawic. Podawac z bardzo mocnym trunkiem

ale jakie hyla arborea?

Kretschmer
    Guest

Nie wiem jak dobre by było - i tak nie spróbuję. Od samej świadomości że jem żabę czy robala bym kleksa puścił

A ja bym chętnie sprobował , zawsze to coś nowego w żołądku :P

zabie udka sa przepyszne, choc najlepsze są w nietłustej panierce. w sezamie sa pyszne. slimaki uwielbiam przyprawione na ostro, pod żółtym serem. klasyczne escargot de bourgogne ;-)) mozna je zdobyc w puszkach (bez skorupek), albo całe, mrozone w wiekszych hipermarketach ;-) paluszki lizać

ślimaki nie smakuja jak kurczak, ślimaki smakuja jak ślimaki. Przynajmniej te czarne, bez skorupek.

Double , zrób i przywieź na nastepna giełde do Świętochłowic - chętnie skosztuje

Louis Cypherr
    Guest

Ślimaków jeszcze nie jadłem, acz żabie udka miałem okazję jeść. Przyznam, że były bardzo smaczne. W smaku przypominały mi krzyżówkę ryby i kurczaka.

> W smaku przypominały mi krzyżówkę ryby i kurczaka

Fu.

Uprawnienia umieszczania postów