-
Re: Zabawa dla każdego! Spróbuj i Ty!!!
Przepraszam - pomieszało mi się pojęcie różnowartościowości. :/
Oczywiście masz rację. Różnowarościowość polega na tym, że dana wartość funkcji może być przypisana tylko do jednego argumentu (inaczej f. by nie była odwracalna). Tak więc cos jest różnowartościowy jedynie na przedziałach nie większych, niż okres.
Niestety nigdy nie miałem pamięci do kwantyfikatorów. :P
-
Nie ma za co przepraszać - kazdemu może się pomylic
(ja na egzaminie walnąłem dowód że nie kazde odwzorowanie jest funkcją... i prawie wyszo :P)
tak - jeśłi funkcja nie jest różnowartościowa to nie jest odwracalna - bo to co by powstało znowu nie byłoby prawostronnie jednoznaczne - czyli nie byłaby to funkcja
co do cosinusa jeszcze to hmm - biorąc okres dalej nie zapewniasz sobie różnowartościowości - maksymalnie możesz wziąć za dziedzinę pół okresu i to jeszcze taki specyficzny jak np.: < -pi/2 ; pi/2 > i wtedy mamy różnowartościowość.
-
a tak do wszystkich oburzonych wynikiem - jeśli wyszedł Wam napis AVE SATAN to wydaje mi się, że źle to rozwiązaliście
nie chce mi się tego wszystkiego rysować bo mam ciekawsze rzeczy na głowie (np to żeby wkońcu zrobić sobie dziś śniadanie ), ale mamy tu w zadaniu klamerkę, która zastępuje literkę "i" - a więc rozwiązaniem powinna być częśc wspólna wszytkich tych wymyślonych relacji (nazwe to tak, żeby nie mówić już na nie funkcje...) - a częścią wspólną jest tu zbiór pusty...
więc ja nie wiem o co wy się kłócicie... =:]
chyba znowu psuję niektóym zabawę :P:P:P
-
Heh, ja kiedyś z rozpędu napisałem na egzaminie, ze zero jet dzielnikiem.
No i rzeczywiście - przecież cos(pi/2) = cos(3pi/2).
-
Re: idiotyzm
"Nie kłućmy się z idiotą bo ludzie mogą nie dostrzec rużnicy"
-
"Nie kłućmy się z idiotą(nie będe wymieniał kto, ale łatwo można się domyśleć) bo ludzie mogą nie dostrzec rużnicy"
-
Wytykanie naszych własnych wad narodowych też jest jedną z naszych niechlubnych narodowych cech...
A tak poza tym:
"Gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania"
"Chłop na zagrodzie, równy wojewodzie"
:]
Uprawnienia umieszczania postów