Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: TVP2 film!!!!! PAJAKI W KOLONI!!!!

Mieszany widok

TVP2 film!!!!! PAJAKI W KOLONI!!!!

dzisiaj na TVP 2 lecial film o ziwerzetach potrafiacych wiklac, platac itd... oczywiscie byly wsrod tych zwierzat pajaki i co mnie zaskoczylo:
    (sorry ale nie pamitam nazw pajakow a nie byly to jakies zbyt popularne pajaczki)
    - pokazane bylo jak pajak uplotl sobie siec i wskoczyla do niego rzekotka i ten jej nie zaatakowal ani nawet nie ruszyl tylko "powachal" i wyplatal z sieci, wypuszczajac ja- troszke mnie to zdziwilo ale udowlodnilo mi to ze pajaki jednak nie zabijaja dla zabawy-choc ja mialem w swoich zbiorach wyjatki
    -I PO DRUGIE- byl pokazany kokon na jakiejs pustyni czy stepie i w tym kokonie siedzialy pajaki ale to nic przeciez nadzwyczajnego powiecie ale nie! co sie okazalo to byly dorosle pajaki wielkosci moze po 1cm ktore mieszkaly w jednym kokonie i dopiero w nocy wyskakiwaly na swoa siec i raem polowaly-zyly w koloni i w koloni polowaly- CZY SLYSZELISCIE O TAKICH PRZYPADKACH???????/

A MOZE KTOS Z WAS WIDZIAL TEN FILM????

Re: TVP2 film!!!!! PAJAKI W KOLONI!!!!

To bardzo ciekawe przypadki, spotkalem sie z kilkoma z nich.
    Mianowicie jak bylem maly, lubilem uprzykrzac zycie krzyzakom i wrzucalem w ich sieci rozne patyczki i takie tam. Pajaki byly na tyle gospodarne, ze jak "wyczuwaly" niejadalny patyk, to pozbywaly sie go z sieci.
    Innym razem kolega sadysta postanowil sprawdzic, co sie stanie, jak do pajeczyny krzyzaka wpusci sie dorosla samice krzyzaka. Po wpuszczeniu samica zaczela wedrowac ku gorze, a wtedy wyskoczyla druga samica, ktora zamiast atakowac, czy kasac, zepchala tamta z jej sieci. Obu pajakom nic sie nie stalo.
    A co do zycia kolonijnego, to jest pewien gatunek pajaka (nie pamietam dokladnie nazwy), ktory buduje potezne sieci, na ktorych mieszka wiele pajakow. Co wiecej zwierzeta te wykazuja sie dosc czesto wspolpraca podczas polowania. Bardzo ciekawe. Ps. u nich tez zdarza sie kanibalizm i nie jest to rzadkie zjawisko :]

Cos mi swita, ze kiedys wydzialem ten proglam. Czy z tą zaba nie chodzilo prządkę?

Na Discovery kiedys lecialy programy, gdzie to domniemywali jakie bede drogi ewolucji... I wlasnie pajaki przyszlosci maja w duuuzych koloniach, razem rozplotywac siecie w poprzek wawozow, czy jakos tak to bylo...

Moja matka to ogladala i rpzyszla mi opowiedziec. Zdaje sie, ze te zabki pomagaja pajaczkom

cyclosternum
    Guest

też oglądałem ten duzy pając ko wypuscił żabe był fajny czy to przypadkiem nie cył jakis nepchil(niewiem czy dobrze napisałem)

SDY chodzi Ci zapewne o ten program gdzie pokazywali co bedzie za miljon lat przezyje tylko jakis dziwny ssak szczuropodobny potem ptak z 4 skrzydlami i pajak srebrnik czy jakos tak no wiec Ten pajak bedzie zyl w koloni i bedzie robil olbrzymie sieci pomiedzy skalami i w te sieci maja sie lapac jakies ziarna i on je bedzie gromadzil w jednym miejscu przy okazji te ptaki beda sie zywic tymi pajakami czychajacymi na ziarenka ... a propo ssaka on bedzie podkradal te ziarenka pajakom i pajaki nie beda na to zwracaly uwagi z tego powodu iz one te ziarna specjalnie beda gromadzily w jednym miejscu poto zeby te ssaki sie utuczyly i zeby te pajaki potem mogly sobie zjesc tlusciutkie ssaki i to bedzie caly swiat hehe... The End...

Uprawnienia umieszczania postów