Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Da się z tego zrobić jakiś proch?

Re: Da się z tego zrobić jakiś proch?

ja takie zabawy mam juz za soba Ale moge wam polecic cos lepszego.. nadmanganian potasu z gliceryna lub piorunian rtęci (tylko ze to jest juz naprawde niebezpieczne). W internecie jest duzo informacji na ten temat

demon666
    Guest

Wszystko co piszecie to bzdury, nie macie zielonego pojęcia o pirotechnice.

Kretschmer to co masz kupić ma się nazywać saletra potasowa (azotan potasu).

Z tego co kupiłeś nic się nie da zrobić (skoro nie pali się z cukrem to tym bardziej jako składnik p.cz.)

Saletra potasowa(azotan potasu) służy jako utleniacz i się NIE PALI!!
    Spala się tylko cukier, węgiel i siarka w p.cz.

Saletrę potasową kupisz jako „środek?” do peklowania mięs na targu i w sporzywczakach lub jako nawóz w ogrodniczych i dużych marketach budowlanych w workach po 2kg za ok. 10zł.

Do mieszanki saletry z cukrem możemy dodać wióry aluminium(glinu) i innych metali (wystarczy się przejść do punktu dorabiania kluczy, tam maja różne opiłki metali).
    Takowe opiłki dają kupe różnokolorowych iskier

A co do nadmanganian potasu to można go kupić bez problemu w aptece jako Kalie.
    Jest to w postaci małych tabletek, możemy z tego zrobić:

1.nadmanganian potasu + kropla gliceryny(kupimy ją bez problemu w aptece) = samozapłon

2.nadmanganian potasu + PYŁ GLINU(pyłek aluminium) = fb (fotobłysk) podpalamy taka mieszankę (nigdy nie zapalniczka albo zapałką bo mieszanka spala się bardzo gwałtownie dając oślepiający błysk)

PS. Co do gazu rozweselającego to robi się go z saletry amonowej (już to pisałem w jakimś poprzednim temacie na tym forum)

PS 2. Kretschmer jak chcesz dobre rady, przepisy na mieszanki i wogóle trochę wiedzy na temat piro to zagadaj do mnie na gg: 4540666 albo maila demon89@o2.pl

PS 3. Oficjalnie skończyłem już z piromania po pewnym wypadku przy produkcji prochu czarnego, robiłem race, wulkany, petardy, fb, moździerze, rakiety, ANFO, HMTD i inne cuda...

Serwis pirotechniczny

niewiem czy ktoś podał już jakiegoś linka, bo niechce mi się wszystkiego przeglądać.

oto adres dobrego serwisu pirotecchnicznego http://www.piroportal.prx.pl/piroportal.php
    (w menu "pirotechnika", zakładka "pirotechnika", a następnie na samym dole "mieszaniny pirotechniczne")

dodam ze nadmanganian potasu z gliceryna niepotrzebuja tlenu...

a tak pozatym to gowno prawda ze nadmanganian z alu. robi oslepjajacy blysk

niemow ze sie nic nieznamy bo cos tam wiem

mozliwe ze niesprawdzalem czy pali sie saletra ale naprawde jest bardzo podatna na wilgoc...

w najblizszej przyslosci zabieram sie za hmtd i nitroceluloze...
    jestem w trakcie robienia rakiety...

nie zgodzę się piteer. nadmanganian z aluminim robi oślepiający błysk. Jeśli się weźmie dużą porcję, to trzeba oczy zasłaniać (jesli się odpala w nocy) bo aż bolą, tak jasno

demon666
    Guest

Re: Serwis pirotechniczny

piteer to prawa nadmandanian potasu + pył glinu tworzy tzw. Falsh banga (mieszanke błyskową).

Ja HMTD i ANFO mam już za soba, łacznie w mojej karierze pitomana odpaliłem 16kg ładunku typu ANFO.

dobra tworzy fotoblyska pod warunkiem ze zmiesza sie skladniki wagowo...
    ja mieszalem stosunkowo i... gowno

ja mam zamiar robic HMTD a potem cos mocnego kruszacego DD

demon666
    Guest

no mieszanka fb to 50% glin 50% nadmanganian potasu lub chloran potasu

hmmm
    no niewiem...
    Al KMnO4 i S powinny byc w stosunku3:6:1

demon666
    Guest