Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Da się z tego zrobić jakiś proch?

Mieszany widok

Kretschmer
    Guest

Da się z tego zrobić jakiś proch?

W sklepie poprosiłem o saletrę a dostałem sól peklową. Sklad jest taki: Sól spożywcza, substancja konserwująca, azotyn sodu (To chyba saletra chilijska). Próbowałem zmieszać to z cukrem ale się nie paliło. Da się z tego coś zrobić? Można gdzieś kupić wysyłkowo saletrę potasową?

Re: Da się z tego zrobić jakiś proch?

omg masz jeden sklep spożywczy u siebie? Ja Ci moge przesłać jak mi kase prześlesz + wysyłka :P

Kretschmer
    Guest

Ile normalna saletra potasowa kosztuje? Mógłbym poszukać jakby mi się chciało. Na razie przeszukałem kilkanaście sklepów i nigdzie nie mieli a w kilku nie wiedzieli co to jest. Sprawdzę jeszcze pare marketów, ale zastanawiam sie czy jakiegoś słabego prochu nie uda mi sie zrobić z tego syfu co kupiłem. A swoją drogą: sama saletra jest palna?

Ja ostatnio z kumplem topiłem saletre w garnuszku z cukrem i paliło się że ho ho Możesz to wymieszać z opiłkami metalu i węglem iwszystko drobno zmielić.

saletra sama sie nie pali
    a potasową to kolega kupował w ogrodniczym
    podobno po ogrzaniu sie wydziela tlenek azotu - gas rozweselajacy?? prawda to czy nie

Pali się sama. przetestowane w mojej klatce schodowej. mały płomien, ogromne kłęby dymu

tak. pali sie sama ale nielatwo ja zapalic (czesto jest wilgotna)

musisz kupic saletre koniecznie zeby zrobic proch
    poszperaj po forach pirotechnicznych znajdziesz tam WSZYSTKO POTRZEBNE

lepiej zrob soebie fb

wybucha znacznie lepiej od prochu
    sklad:
    nadmanganian potasu (oczywiscie wszystko pyl)
    aluminium
    i ja dodawalem dla lepszego efektu troche siarki i magnezu ( ale to juz tak na oko)

wedlug moich obliczen jesli zmieszasz w proporcjach 6:1 nadmandanian z alu. to ladnie wybuchnie ( w praktyce rowniez sie okazalo ze wybucha)

A po co wlasciwie w tym aluminium? Pytam z ciekawosci, co ono powoduje W aptece mozna kupic bez problemu nadmanganian potasu? W jakiej jest postaci?

Kretschmer
    Guest

Rozsadzi mi lufę

piteer - mieszam tylko glin z nadmagniananem i podpalam ? w jaki sposób następuje wybuch ? interesująca mieszanka...

Uprawnienia umieszczania postów