-
Re: Da się z tego zrobić jakiś proch?
ja takie zabawy mam juz za soba Ale moge wam polecic cos lepszego.. nadmanganian potasu z gliceryna lub piorunian rtęci (tylko ze to jest juz naprawde niebezpieczne). W internecie jest duzo informacji na ten temat
-
Wszystko co piszecie to bzdury, nie macie zielonego pojęcia o pirotechnice.
Kretschmer to co masz kupić ma się nazywać saletra potasowa (azotan potasu).
Z tego co kupiłeś nic się nie da zrobić (skoro nie pali się z cukrem to tym bardziej jako składnik p.cz.)
Saletra potasowa(azotan potasu) służy jako utleniacz i się NIE PALI!!
Spala się tylko cukier, węgiel i siarka w p.cz.
Saletrę potasową kupisz jako „środek?” do peklowania mięs na targu i w sporzywczakach lub jako nawóz w ogrodniczych i dużych marketach budowlanych w workach po 2kg za ok. 10zł.
Do mieszanki saletry z cukrem możemy dodać wióry aluminium(glinu) i innych metali (wystarczy się przejść do punktu dorabiania kluczy, tam maja różne opiłki metali).
Takowe opiłki dają kupe różnokolorowych iskier
A co do nadmanganian potasu to można go kupić bez problemu w aptece jako Kalie.
Jest to w postaci małych tabletek, możemy z tego zrobić:
1.nadmanganian potasu + kropla gliceryny(kupimy ją bez problemu w aptece) = samozapłon
2.nadmanganian potasu + PYŁ GLINU(pyłek aluminium) = fb (fotobłysk) podpalamy taka mieszankę (nigdy nie zapalniczka albo zapałką bo mieszanka spala się bardzo gwałtownie dając oślepiający błysk)
PS. Co do gazu rozweselającego to robi się go z saletry amonowej (już to pisałem w jakimś poprzednim temacie na tym forum)
PS 2. Kretschmer jak chcesz dobre rady, przepisy na mieszanki i wogóle trochę wiedzy na temat piro to zagadaj do mnie na gg: 4540666 albo maila demon89@o2.pl
PS 3. Oficjalnie skończyłem już z piromania po pewnym wypadku przy produkcji prochu czarnego, robiłem race, wulkany, petardy, fb, moździerze, rakiety, ANFO, HMTD i inne cuda...
-
Serwis pirotechniczny
niewiem czy ktoś podał już jakiegoś linka, bo niechce mi się wszystkiego przeglądać.
oto adres dobrego serwisu pirotecchnicznego http://www.piroportal.prx.pl/piroportal.php
(w menu "pirotechnika", zakładka "pirotechnika", a następnie na samym dole "mieszaniny pirotechniczne")
-
dodam ze nadmanganian potasu z gliceryna niepotrzebuja tlenu...
a tak pozatym to gowno prawda ze nadmanganian z alu. robi oslepjajacy blysk
niemow ze sie nic nieznamy bo cos tam wiem
mozliwe ze niesprawdzalem czy pali sie saletra ale naprawde jest bardzo podatna na wilgoc...
w najblizszej przyslosci zabieram sie za hmtd i nitroceluloze...
jestem w trakcie robienia rakiety...
-
nie zgodzę się piteer. nadmanganian z aluminim robi oślepiający błysk. Jeśli się weźmie dużą porcję, to trzeba oczy zasłaniać (jesli się odpala w nocy) bo aż bolą, tak jasno
-
Re: Serwis pirotechniczny
piteer to prawa nadmandanian potasu + pył glinu tworzy tzw. Falsh banga (mieszanke błyskową).
Ja HMTD i ANFO mam już za soba, łacznie w mojej karierze pitomana odpaliłem 16kg ładunku typu ANFO.
-
dobra tworzy fotoblyska pod warunkiem ze zmiesza sie skladniki wagowo...
ja mieszalem stosunkowo i... gowno
ja mam zamiar robic HMTD a potem cos mocnego kruszacego DD
-
no mieszanka fb to 50% glin 50% nadmanganian potasu lub chloran potasu
-
hmmm
no niewiem...
Al KMnO4 i S powinny byc w stosunku3:6:1
-