Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: wilgotność

Re: wilgotność

Ja mam terra 60.30/30 na dno wysypalem torf i zasadzilem w nim dwie roslinki , podlewam je raz na tydzien i to wystarcza wilgotnosc mam 70-80 % a zarowka ma 40w

dr Robert
    Guest

Im większe terrarium tym lepiej utrzymać właściwy mikroklimat, w małym są duże wahania. Dla felsum wystarczy wstawić roślinkę lub dwie i spryskać terrarium raz dziennie. Żywe rośliny podwyższają wilgotność. Zresztą jest ona w terrariach mierzona zwykle higrometrami, które nadają się tylko na śmietnik. Porządny higrometr to wydatek równy kilkaset złotych. Na szczęście felsumy są dość plastyczne i przystosowują się do różnych warunków. Ja miałem zawsze terrarium obsadzone gęsto roślinami pnącymi, dużą powierzchnię wentylacji i to wystarczało żeby przez parę lat je trzymać i rozmnażać.

Damian Strugliński
    Guest

Dzięki
    Już po mału zaczynam pamować nad sytuacją , ale faktycznie utrzymanie równowagi nie jest łatwe. Po zgaszeniu żarówki wilgotność leci w górę a temp w dół - jedno i drugie za szybko jak zapalam to odwrotnie. Włączanie-wyłączanie kabla grzewczego spowalnia ww. reakcje higro- i termometrów i mam nadzieje, że normalizuje warunki. Roślinki wsadzam dziś - mam już małe doniczki!

Pozdrowienia
    Damian

A co powiecie na terra 100x55x130, Jak tam utrzymać wilgotność. ja kupiłem mgielnik , jak chodzi to owszem do 65% dojdzie , Może są inne mechaniczne sposoby

Twoim problemem w terrarium jest tynk mineralny i gips. To on jest odpowiedzialny za 65 % wilgotności. Ja mam w terarium 70 - 80 % i wcale nie spryskuję codziennie. Podłoże z torfu i basen. W basenie grzałka 10 W.

Uprawnienia umieszczania postów