Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: wilgotność

Damian Strugliński
    Guest

wilgotność

czy w większym terrarium niż 30x30x50 łatwiej utrzymać wilgotność? Potrzebuję 70%
    Pozdrowienia
    Damian

Ps. Nie ochrzaniajcie mnie, że było bo nie znalazłem a szukałem
    D.

Re: wilgotność

Z reguły im większe terrarium, tym trudniej utrzymać wysoką wilgotność Aby podnieść wilgotność proponuje częściej spryskiwać terrarium letnią wodą.

Damian Strugliński
    Guest

Zarówka mi strasznie wysusza i myślałem, że jak będzie wyżej (50x50x80) to będzie lepiej . W nocy i rano jest OK ale w dzień to walka (3-4x).
    pozdrowienia
    Damian

w takim razie wystaw żarówkę na zewnątrz terra też powinno pomóc

Damian Strugliński
    Guest

A co z UV? Szyba nie przepuszcza

PaWeL^
    Guest

czesc

po 1 napisz co mieszka w terra ??

ja mam w terra 50/30/40 skorpiona i bez problemów utrzymuje wilgotność 70% (w terra mam żarówke 15 w), tyle ze na dno mam wsypaną 2-3 cm warstwe żwirku, po bokach mam 2 plastikowe rurki, żwirek zasypany kostką kokosową, rurki wystają pare cm nad powieżchnię podłoża, przez rurki wlewam wode, która rozprowadza sie po całej powieżchni dna, tylko wieczoram zraszam wodą górną powieszchnię podłoża i jest git :]

lampa UV musi zostać w środku. Najlepiej jakbyś przesłał zdjęcie tego terra. Być może masz również za duże otwory wentylacyjne.

Damian Strugliński
    Guest

Mam Felsume Madagaskarską, zdjęcia w "zdjęciach"

Dla felsumy to byś mógł i tak pomyśleć o większym terrarium szczególnie jak podrośnie, a moim zdaniem w większym terrarium łatwiej utrzymać stabilną temperaturę i wilgotność niż w małym.

Damian Strugliński
    Guest

Mam projekt na papierze ale Mama nie ma kasy Jak Ją znam to coś wmyśli ( zwariowała na punkcie Felka ) Jak przyjdzie co do czego to sama zbuduje bo już sprawdzała ceny płyt i kupiła takie wiertło do robienia otworów w desce
    Pozdrowienia
    Damian

Uprawnienia umieszczania postów