-
Re: Człowiek i wycinka lasów...
wiem że dzięcioł to nei zeberek,ale gdy mojej siostry ptaki odrzuciły młode to karmiła je zóltkiem+ mąka kukurydziana.niestety zdechły Wiem że maluchy trzeba karmić co 2 godziny i że rosna dość szybko(u zeberek po 17 dniach od wyklucia wyglądają jak dorosłe).Powodzenia
-
taka mała dygresja - właśnie mi się wykluwa jajko gołębia... :| przypadkiem, myślałam, że to jajko jest martwe (chciałam zrobić sekcję jajka), położyłam je, a ono zaczęło się ruszać i wydziobywać dziurkę :| nie wiem co z tym fantem zrobić, albo pójdzie na obiad dla Agama albo posiedzę przy nim te parę tygodni (mam wakacje i kupę wolnego czasu i mogę paskudę wykarmić)
-
Gdanszczanka zeberki są trudne w odchowaniu , po pierwsze ich rozmiar , po drugie ich dieta ... No a dzięcioł jest kilkadziesiąt razy większy niz zeberka ...
Double gołębie przez pierwszy tydzień karmione są tzw. "mlekiem" więc raczej odchować nie dasz rady ...
-
Ja dziś byłem u dziadka na działce , hoduje gołebie i chciał mi dać pisklaki dla węzy ale nie wziąłem bo po pierwsze wole karmić tylko myszami , a po drugie nawet gdybym chciał nakarmić to węze są za małe. Gołąbek wyglądał jak mały struś i już jadł normalny pokarm ( pasze) może Double uda Ci się go odchować.
-
Cholera... i pomyśleć ile tysięcy chrząszczy saproksylicznych poszło w niebyt :-/ (dla zwykłych zjadaczy chleba i leśników - "korników niszczących cenne drewno").
Serce się kroi. W ten właśnie sposób zobaczyłem wytłuczone kilkadziesiąt (kilkaset?) pachnic dębowych (Osmoderma eremita). Chrząszcz ten znajduje się w załączniku dyrektywy siedliskowej UE, w czerwonych księgach w całej Europie (u nas też). Pomijam już inne, współwystępujące z nim gatunki... jak bardzo rzadkie Elater ferrugineus, Proteatia lugubris, Allecula rhenana, Prionychus ater... mógłbym o tym pisać całe tomy ;-)
Co do dzięcioła. Może być różnie z mięsem... raczej podawaj owady. Mam na swoim koncie odchowane sroki, sikory i szpaki. Jakoś skutkowało :-)
-
Dark Raptor też sie mocno wkurzyłem :/ Na moich wyprawach w las zaobserwowałem mnóstwo ciekawych ptaków ... żołny , dzierzby , dzięcioły (w tym czarne i zielone) czaple (białe i szare) , bąki i bączki , mnóstwo ciekawych kaczek które się gniazdują tutaj !! Ahhh serce sie kraja jak sie widzi że przedstawiciele naszego gatunku niszczą tak złozone ekosystemy :/
-
Acha niepowiedziałem jaki to gatunek dzięcioła to Dendrocopos major :]
-
A nad czym sie tu zastanawiac? Golebia to od razu na karme :>
-
A po polsku? jaki to gatunek?
-
TylerPL , dzięcioł duży