Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: mam takie zadanie z biologii!!

mam takie zadanie z biologii!!

No więc prosze o pomoc!!
    "Na podstawie podrecznika (naszego,mojego),oraz innego źródła inf. podaj po 2 przykłady wpływu biotopu nma biocenozę i biocenozy na biotop!! " ktos qma o co lotto?? bo ja nie!! hehe

Czarna Mamba
    Guest

Re: mam takie zadanie z biologii!!

Niezależnie od podręcznika uniwersalna jest definicja :,, Ekosystem jest to wyodrębniona część przyrody, w której zachodzą współzależności między jej częścią nieożywioną czyli biotopem, a ożywioną czyli biocenozą". Pomyśl trochę

czyli np roslinka potrzebuje wody ,mineralow itp
    roslinka np sosna powoduje zakwaszenie gleby inna roslina np pokrzywa powoduje denitryfikacje jeszcze inna cos innego glony w stawie powoduja eutrofizacjea jakies tam robaczki powoduje cos innego
    wymieniac mozna w nieskonczonsc.
    teraz wymysl swoje przyklady i ladnie zapisz w zeszycie i pochwal sie ocena

Biotop to martwa przyroda: kamień, woda, a biocenoa to żywa część przyrody, czyli zwierzęta, rośliny

Angelo w tej chwili pewnie się czepiam, ale eutrofizacja nie jest spowodowana glonami. Nadmierny rozrost glonów jest skutkiem eutrofizacji, a nie jej przyczyną.
    Eutrofizacja to wzrost żyzności zbiorników wodnych, spowodowany zwiększonym dopływem mineralnych nutrientów (związki azotu i fosforu).

Pozdrowiaski

Uprawnienia umieszczania postów