Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Komuna...

Mieszany widok

demon666
    Guest

Komuna...

Witam

Moze mi ktos podac krótko i zwiężle przyczyny upadku komunizmy w Polsce??

Jutro mam z tego sprawdzian, notatki z tego nie mam a książek do Wos-u również (mam ten tego nauczycielke)...

Z góry dziekuje

fibus13
    Guest

Re: Komuna...

Byl to poryty ustrój sterowany przez moskiewskich partyjnych.

Łamanie prawa gdzie sie da,dawanie ruskim wszystkiego za 10% ceny,mordowanie ludzi,UB i SB ( to jest to samo,inne urzedy ale jeden czlowiek rzadzacy )

Podział ludzi na lepszych i gorszych ( sklepy dla górników,milicjantów - ksiązeczka G )
    Jak byles milicjantem mogles robic wszystko.Moj ojciec byl milicjantem i w stanie wojennym byla tzw "ścieżka zdrowia" wygladalo to tak ze robili kordon 10 milicjantów z lewej i 10 z prawej.Musiales przejść przez środek a oni cie palowali - Pała,gaz,Pała,gaz,Pała,gaz itd. ( to jako ciekawostka ))

Polityka centralna - wsyzstko szlo do stolicy a dopiero potem zostawalo dzielone na inne wojewodztwa.

Ogromne zadluzenia Gierka - do tej pory musimy je splacać ( z tego co wiem bylo to jakies 160 miliardów ówczesnych dolarów - dolar na dzisiejsze kosztował 10zł - )

Polscy komuniści byli tak naprawde marionetkami w rekach sowieckich włądz

Wszyscy mowia ze za komuny nie bylo bezrobocia - i tu obale mit - Było,ale ukryte.Tzn włądza tuszowała jak ktoś nie mial pracy i do obozu.Prawda jest jedynie ze po szkole mialo sie zagwarantowana prace ( cos jak praca na kasie w biedronce - takie pieniadze i wysilek )

Wielkie strajki w 1956,1970,1976,1980 doprowadziły do powstania SOLIDARNOŚCI ( w 1970r. ) no i wybór ś.w. Papieza ktory dal nadzieje na lepsza przyszlość ( pamietam jak Jaruzelski stał twarza w twarz z papiezem i nogi to mu sie tak trzesly jak osika i oglnie wygladal jakby mial sie poszczać, tak sie bał ze po wizycie Jana Pawła II wział tydzien czasu na uspokojenie - serio,tego nie znajdziecie w ksiazkach )

Molgbym jeszcze dlugo pisać ale nie mam zbytnio czasu . JAk coś to zagadaj do mnie na GG: 7023074 i jak bedziesz mial pytania,śmiało chetnie odpowiem ci na nie ))) Pozdro

Kretschmer
    Guest

Z tym bezrobociem to było tak, ze nie było (w rejestrach) "bezrobotnych" - byli "oczekujący na przyjęcie do pracy"

demon666
    Guest

fibus13 wielkie dzieki z apomoc, uratowałes mnie na jutrzejszym sprawdzianie z WOS-u

fibus13
    Guest

Nie ma za co tylko nie mów ze o sciezce zycia wiesz od milicjanta bo cie jeszcze nauczycielka-solidarnościówa spałuje hehe Musisz jeszcze podkuć pare dat,jest ich chyba z 10.Przede wszystkim strajki,stan wojenny( 13 grudzień- któryś lipca ) i wolne wybory ( 4 czerwiec 1989).Niech moc będzie z Tobą Powodzenia

Generalna przyczyna upadku komuny byl jeden taki chlopek, z wyksztalcenia elektryk, co umial przez plot przeskoczyc, gdy inni stali i gadali/krzyczeli. A na imie mu Leszek...:P

gorzej bedzie jak sobie mlody zapamieta ze solidarnosc powstala w 1970, moje "notatki" mówia o sierpniu roku 1980

fibus13
    Guest

Oficjalnie powstała jako partia polityczna 1980r. ale swoją podziemna dzialalność zaczela juz w 1970r.

a ty nie dorastasz mu do piet ;]

Ale Leszek nic by nie zrobil bez ludzi...

Uprawnienia umieszczania postów