-
Re: praca badawcza
I odrzuca mu prace za to, ze stresowal gada :> Mozecie mi wierzyc lub nie, ale wszelkie obserwacje przyrodnicze kregowcow w ich naturalnym srodowisku moga byc co najwyzej obserwacjami.
Bez zadnego kontaktu autora pracy z badanym gatunkiem.
-
Na potwierdzenie mam to, ze odrzucili prace goscia, ktory pracowal nad okresleniem siedlisk wilkow. I komisja uznala, ze w miejscu, ktorym stal i prowadzil obserwacje, wiiatr wieje zwykle w takim kierunku, ze wilki mogly wyczuwac jego obecnosc i sie stresowaly na darmo.
-
Kiedyś trafiła do mnie do oceny taka praca z olimpiady biologicznej, ale ograniczała się ona do stwierdzenia najczęstszych miejsc i czasu wygrzewania się żmij, ich liczebności, form barwnych. Na olimpiadę to i tak dużo. Natomiast praca na pewno będzie odrzucona jeśli dojdzie do łowienia żmij bo jest to niezgodne z prawem - potrzebne zezwolenie kierownika jednostki badawczej na badania na zwierzętach, zezwolenie Lokalnej Komisji Etycznej bo stres dla zwierząt, zezwolenie MŚ bo gatunek chroniony, przy czym, aby dostać kolejne zezwolenie z wymienionych trzeba mieć to wcześniejsze. Olimpijczyk, którego pracę oceniałem korzystał zarówno z obserwacji własnych jak i leśniczego.
-
no to sie obaj czegos z murinusem dowiedzielismy,ale pomarzyc bylo warto
-
Mysle, ze post Roberta wyjasnia juz wszystko i potwierdza moja interpretacje regulaminu
Bez odpowiednich papierkow mozna jedynie wykazac zasieg wystepowania zmii. Ale jak juz wspomniano,, to bardzo ciekawa praca i myusle, ze jest warta roboty.
Uprawnienia umieszczania postów