Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: budowa terrarium

Damian Strugliński
    Guest

budowa terrarium

Sorki, jeśli już było, ale dopiero zaczynam
    Czy zbudowanie terra to straszny kłopot czy da sie zrobić?
    Nówka jakiej potrzebuje (min. 50x50x80) koszt 300
    Da sie zrobić taniej ?

Pozdrowienia!

Re: budowa terrarium

Wszystko zalezy z czego ma byc, jesli z plyty osb to napewno da sie taniej, ja wlasnie buduje terra wymiady 65x60x40 i jak narazie kosztowalo mnie okolo 100 zl a brakuje mi tylko szyb, trza miec tylko troche zdolnosci manualnych i sprzetu zeby to pozbijac, powycinac co trza i zmontowac wszystko do kupy

Pozdrawiam LK

ja wybudowalem terra 74x40x42 za ok.50 zl. wszystko udalo mi sie skombinowac.... szybe....ktos wymianial okna , drewno, szyny, korek, steropian, wejscia do zarowek kable itd, i inne rzeczy - od dziadka a te 50 zl. to zarowki, i reszte ustroju... czy;li jak tylko sie chce mozna bardzo tanio wybudowac...

Damian Strugliński
    Guest

Dzięki!
    Chyba się wezmę do tego budowania

Ja dzisiaj skończyłem terra z szafy, szyby od sąsiada (opuszczony dom). Koszty to tylko nożyk do szkła (10zł), silikon żeby uszczelnic łączenia(10zł) i zawiasy(4*6zł). Teraz nie mam tylko pomysłu na wystrój bo elektryka bedzie ze starego terra.

Damian Strugliński
    Guest

Niezły pomysł (tani ). Co z wilgocią Felsuma potrzebuje tropiku - 70%

No legwanik też wysokiej, ale po uszczelnieniu silikonem łączen wytrzymuje. W poprzednim terra (też z płyt pażdziochowych) nie uszczelniłem (z głupoty) i nie rozleciało sie, ale troche napęczniały, da sie uzywać, po małym remoncie pójdzie na sprzedaż.

ściany

Czym wykładacie ściany w swoich terra?? Potrzebuje dość dużą powierzchnie zakryć, a korek np. w Biofilu kosztuje 50zeta/metr, musiałbym troche sie wykosztować (ok 300 zeta), macie jakieś pomysły (tańsze)

Szczególnie warto się rozejrzeć po strychach i innych rupieciarniach za jakimiś szafkami, komodami itd. z czasów gdy takowe były robione nie z tandetnych płyt ale solidnego drewna. Niedawno spatrzyłem sobie taką właśnie szafke z przesuwanymi z przodu szybami. Cała robota ograniczyła się do wywiercenia otworów wentylacynych i wystroju.

Pozdr.

R.

Yeter można wiedzieć gdzie kupiłeś ten nożyk do szyb za 10zł?

Uprawnienia umieszczania postów