-
Hirudo medicinalis
Czy pijawka lekarska może przenosić jakieś choroby??
-
Re: Hirudo medicinalis
Tak. Moze przenosic Aids oraz inne choroby krwi jezeli zostala dopuszczona do chorego pacjenta.
-
jak przenosi AIDS?? Przecież ona nie wpuszcza wcześniej wypitej krwi, do kolejnej ofiary. Podobnie jak komar nie mioze przenosić AIDS. Co do pijawki nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że zasada ta sama co z komarem. Ale jakieś choroby nap ewno moze przenosić.
-
ale np. jeżeli chciałbym hodować pijawki, to co mi może grozić z ich strony(jakie dolegliwości)??
-
Jeśli pochodzą z pewnego źródła to raczej nic. A co znalazłeś na allegro pijawkową aukcje ? Też ostatnio widziałem pijawki na allegro ale jakoś mnie do nich nie ciągnie
-
Wątpie żeby coś Ci miało grozić, no chyba że będziesz się im podkładał przeciez Cie nie zaatakują jak do nich łapsk nie wsadzisz. Zresztą na pewno nie są żywione niewiadomo czym. Równie dobrze pająków można się obawiać.
-
ale ja bym chciał je karmić właśnie "sobą" a staw, co mi grozi ze strony stawowych pijawek??:>
-
hehe nieźle ale masz pomysł i co potem będziesz pare godzin/dni chodził z taką pijawą przyssaną?? Z tego co mi wiadomo taka pijawka nie zagrozi Ci niczym, gorzej takie stawowe, ale tu też chyba większe prawdopodobieństwo tyczy sie tylko jakiś zakarzeń. Jedyne co pijakwa wpuszcza do rany to ślina z substancją przeciwkrzepliwą. Choroby przenoszone przez krew nie zostaną więc prznoszone przez pijawki.
-
ale ze śliną mogą też wpuszczać jakieś drobnoustroje. Bare godzin na karmienie poświęcić moge
-
wygotuj ja to nie przeniesie drobnoustrojow ;p
a tak powaznie to nic nie powinna [nie ze stawu], wkoncu stosowane sa w leczeniu czegos tam...
Uprawnienia umieszczania postów