Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 142

Wątek: wpadki....

Re: wpadki....

aaaaa, ale jaja, stary nie ma u nas w Międzyzdrojach słojów z malinami, co to kurde było??
    wpadłeś na jakiś stragan z owocami??!!

Re: wpadki....

HEhehe Wlasnie nie wspinalem sie po cukierki do szafki. Stalem na taborecie A na ziemi lezal taki byczy. poslizgnalem sie przekopyrtnalem i wyszlo

Re: ILE MAMY OSIOLKOW NA FORUM...

nie zgadzam sie ze tlumimy instynkt rozrodczy(np.), poniewaz my tylko nim sterujemy,a to dlatego ze mamy wolna wole i mozemy podchodzic do tematu rozumowo, co nie znaczy ze dzialamy w niezgodzie z instynktem.
    Zwierzeta robia dokladnie to samo!!! zadna para nie plodzi potomka jezeli nie moze zapewnic mu pozywienia,schronienia i opieki,tak samo ludzie i zwierzeta,wiec gdzie tu u ludzi tlumienie instynktu?

A wcale ze nie. U zwierzat wystarczy ze samica ma ruje a samiec to wyczyje. Gdyby nie rozum to na ulicach podejzewam bylaby istna orgia. Ogladales moze "Walke o ogien"? Tam to bylo swietnie przedstawione podczas sceny prania...

Powstrzymujac chociazby poped seksualny, zaprzeczamy wlasnie naszemu instyktowi ktory nakazuje wydac jak najwieksza liczbe potomstwa i tak jest w calej pryrodzie. Kolejny przyklad: anoreksja. Anorektyczki sie glodza. Pokaz mi zwierze ktore ma dostep do pozywienia a nie je mimo glodu:/ Rozum hamuje koljny instykt.

Co do samobojstw. Skorpiony tez zadla sie same, gdy nie maja drogi wyjscia np. podczas pozaru...

ponczos
    Guest

Ja tylko apropo tego: "Skorpiony tez zadla sie same, gdy nie maja drogi wyjscia np. podczas pozaru..." - ale jest to spowodowane temperaturą i zmianami w organiźmie pod jej wpływem a nie żadnymi instynktami ani działaniem celowym.

anoreksja jest choroba,a przypadki patologiczne nie moga byc przykladem na zadne zjawisko przyrodnicze.

co do popedu, to nie jest on hamowany tylko(!!), jest regulowany przez rozum,ale nie jest zaprzeczany i wyrzucany,a poza tym przypadek czlowieka tez jest sterowany przez przyjete obyczaje,presje spoleczna itp. inaczej,rzeczywiscie wygladaloby to jak w filmie,ktory dales za przyklad,ale w tamtej spolecznosci instynkt byl calkowicie bezrozumowo odbierany i tyle,w sposob czysto zwierzecy, w dzisiejszych czasach,kiedy wyewoluowalismy do tego momentu w ktorym instynkty istnieja tylko sa ukryte pod plaszczykiem praw,przyzwolen i nakazow,ale nie ma walki z nimi, jako takimi,z ich zjawiskiem.

Hmmm... Nie wiedzialem o tym. Ale przeczytaj ten watek:

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=77295&t=77295

I napisz, jak wiesz, co dokladnie pobudza skorpiona do uzadlenia siebie samego, bo mnie to zainetersowalo. Cieplota? Czyli i tak dochodzi do wniosku ze zginie, wiec sam sie zabija?

czyli to jest taki reset a nie pokonywanie instynktu,zwierze po prostu szaleje w momencie przedsmiertnym

No i wlasnie o to chodzi Regulujemy instynkty poprzez ich pohamowanie. Bo nie powiesz mi ze je dodatkowo pobudzamy...:> I nie ma roznicy z jaich pobudek to robimy. Robimy to i juz... Takze i ty (mowiac ze regulujemy) masz racje, i ja (twierdzac ze poprzez hamowanie ich).

Tak, psychika mu siada (o ile da sie powiedziec ze skorpion ma psychike). Czlowiekowi popelniajacemu samobojstwo rowniez... Jest wtedy wyniszczony psychicznie.

Uprawnienia umieszczania postów