Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: pytanko do posiadaczy higrometrów

Re: pytanko do posiadaczy higrometrów

Wilgotność 50 - 60 % w mieszkaniu owszem jest możliwa ale nie w przypadku grzania grzejników. Miałem okazję ostatnio sprawdzać nowo zakupiony termohigrometr firmy Terdens. Porównywałem z laboratoryjnym. Sprawdzony wskazał w mieszkaniu około 44 % (mieszkam w bloku, w domu temp 23 stopnie). Higrometr z biofila taki za 19 zł wskazywał właśnie Wasze 55 %. W terrarium do wilgotności okoły 70 % wskazania róznią się o około 5 do 10 %. Potem to już tragedia. To w zasadzie nie jest higrometr ale termometr z naniesioną skalą wilgotności (mówię o tym za 19 zł). Od termometru różni sie tylko tym, że blaszka jest oklejona papierem. Wyskalowanie również nic nie pomaga.

Wilgotność w mieszkaniu zmienia się mocno. W lecie mam ok70%, w zimie (grzanie kominkiem i konwektorami) 30-35%. (Higrometr sprawdzony w ścierce)

Ja mam higrometr elektroniczny AZ 8703 - wskazuje 33,4 % przy dokładności pomiaru +/- 3%
    Mieszkanie z ogrzewaniem centralnym. Temperatura 22,8 st. C przy dokładładności pomiaru +/- 1 st. C

Pomiaru dokonano 19.01.2004 o godz. 21.00

Uprawnienia umieszczania postów