Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jak tam maturka :)))

Jak tam maturka :)))

osobiście uważam, że była żenująco łatwa. Niczym się nie różniła od byle sprawdzianu z polskiego :| oczekiwałam trudniejszych lektur, czy zestawień tekstów do analizy, a "Potop", sztandarowy fragment "Kordiana" i kilkanaście liniejk z "nie-Boskiej komedii" prawie mnie rozśmieszyły... Natomiast poziom trudności pytań do tego artykułu z "Polityki" o dzikich dzieciach był - powiedzmy sobie szczerze - na poziomie gimnazjum.... Poziom rozszerzony też był przyjemny - opowiadanie do zanalizowania i intepretowania pod kątem zagłady Żydów (to wybrałam) oraz porównać wiersz "Ocalony" Rózewicza i "Mam 25 lat" Barana, i podać sposoby kreacji egzystencjalnych w tych dwóch wierszach...
    Dali nam się cofnąć w rozwoju po prostu...

Re: Jak tam maturka :)))

a mi czasu brakowalo na podstawowym zeby prace od konca przepisac yhh!

Hmm ja tam z polaka mocny sie nie czuje, ale mysle ze bedzie dobrze Chociaz oczywiscie trafiły mi się w obu tematach lektury, których akurat nie pamietalem (nie czytalem streszczen w ramach powtorki to mysle ze w przypadku Potopu z analizy samych przytoczonych fragmentow mozna dostac sporo punktow. Rozszerzony troche gorzej, ale tez nie poddalem sie i cos tam napisalem (obie prace ledwo mi weszly w czystopis, ale mam troche rozlazle pismo).
    Wg mnie egzamin maturalny z polskiego to akurat bzdura. Chodzi mi o pisanie wypracowan na podstawie klucza, beznadziejne uczenie ograniczonego myslenia, wg cudzej wizji itp. No ale jutro angielski, wiec luz. Gorzej z matma i fiza

Moja babka od polaka stwierdziła ża 80% ludzi z mojej szkoły nie zda polskiego(ze względu na "Potop" gdyż żadna z klas nigdy "Potopu" nie przeczytała). Ale dało się cos pozmyślać myślę że aż tak tragicznie nie będzie

ancur
    Guest

jeden kujon z mojej klasy powiedzial to samo co ty Haniu zenujaco latwa. ale czego ty sie spodziewalas?
    jakby dali cos trudnego to co? wiekszosc by nie zdala(nie mowie tu o sobie) i cala reforme szlak by trafil....a ma byc dokladnie na odwrot.

czyli wynika z tego ze nie warto sie uczyc.... bo i tak wiekszosc sobie poradzi;];]
    teraz to juz nawet streszczen nie bede czytał

No to super. Gratuluje i zycze dalszych sukcesow zyciowych.

A jak angielski?
    Uwazam ze poziom byl ok, jedyne do czego mozna sie przyczepic to drugi listening poziomu podstawowego - prognoza pogody.

mówisz o tym gostku co mowił jedząc kluski? no, jak go spotkam to zabiję.

a po sprawdzeniu z modelem odpowiedzi okazuje się że raczej należę do tej grupy 20% wybrańców co zdadzą Angielski spoko...ale jednak przesadzili troszkę z tą pogodą...:P

Uprawnienia umieszczania postów