-
Re: Czy was tez czasami denerwują bledy ort.?
Istniec istnieje, tylko ze "nasza" mentalnosc jest taka: "Pisze z bledami bo mam dysleksje/dysortografie i sie odwalcie ode mnie." U nas dysleksja jest niestety chorobą zaniku umiejętnosci korzystania ze słownika...Nikt nie probuje z tym walczyc. W liceum jeszcze ktos przymknie na to oko, ale chcialbym zobaczyc takiego "dyslenia" na studiach, albo jak napisze jakis list motywacyjny do pracodawcy. U mnie stwierdzono dyscostam...juz nie pamietam co, bo to nawet niewazne. W kazdym razie jak pisze szybko to popelniam straszne bledy. Kiedy piszę, czesto sprawdzam co trzecie slowo w slowniku, a w podstawowce pisalem kontrolne dyktanda w domu, bo chcialem sie nauczyc. Po prostu przykladam wage do pisania poprawnego a nie ide na latwizne.
Wracajac do tematu. Kiedy do mnie w gg, mailu czy nawet na forum pisze tak, ze nie wiadomo w jakim to jest jezyku, wtedy stosuje prosta zasade" "Tobie nie chce sie pisac - mi moze nie chciec sie czytac." Krotka pilka, polecam.
-
Ja jak już robie błędy to najczęściej czeskie, jak "sei" zamiast "sie", "nei" zamiat "nie", spacja nie w tym miejscu, wynikające ze zbyt szybkiego i nieuwaznego pisania (jeśli taki błąd znajde to poprawiam). Generalnie ortograficzny błędów staram się nie robic, z nawet niezlym skutkiem
Inną sprawą dla mnie są braki polskich znakow, nie uwazam tego za błąd i przyzwyczailem sie, sam nieuzywam polskich znakow
-
No widze ze sie ladnie post rozwinąl i troche informacji zdobylismy ale popatrzcie,mojego i waszego postu nie komentują łepki ktore robia te bledy bo sie chyba boją :P
-
z resztom fuaścifie fżyzdgie buendy som dla lódźi fystarczy muc hćeć i f cale nietszeba pisać besbuendnie poniewasz karzdy zrozómie jak sie dobże fczyta
-
Predator napisała:
> Inną sprawą dla mnie są braki polskich znakow, nie uwazam tego
> za błąd i przyzwyczailem sie, sam nieuzywam polskich znakow
Zrobisz mi laske, czy łaskę? Zobacz, co wychodzi bez używania ogonków. Albo kapac = kapać lub kąpać. Ze zdania da się wywnioskować o co chodzi, ale to wydłuża czytanie.
-
Alesz z kond, zópełnię mi nie pszeszkadzajom błęndy ortograwiczne...
A tak na poważnie, to rządzą ci, co pytają "jaką jaszczórkę wybrac na poczontek albo jaki wonrz sprawia najmniej problemuw". Jeeezz...
-
pOKemONowE tEksTY
MnIE deNERwuJą tEKsTy PiSanE pO pOKeMonoWEmu - żeby to zrozumieć, trzeba czytać po literce
-
-
Ja jak widze tego typu aukcje, to o dziwo omijam z daleka, nawet, jesli gosc ma duzo pozytywow.
Jakos podswiadomie... czlowiek piszacy normalnie wydaje sie bardziej pewny
-
Ostatnio usłyszałem, że PS pisze sie bez kropki, czego niestety nie zauważyłem na tym forum, ale to mało ważne.Mnine najbardziej wkurzają drobne błędy takie jak: jurz, durzo itp.
Uprawnienia umieszczania postów