Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Czy was tez czasami denerwują bledy ort.?

Mieszany widok

fibus13
    Guest

Czy was tez czasami denerwują bledy ort.?

Czesc,obojetnie keidy jestem na forum i przegladam posty w co drugim jest powazny blad ortograficzny.Nie zebym sie czepiał ale chyba troche milej poczytać tekst bez bledów.A przeciez nie tak trudno o sprawdzenie danego slowa Poza tym ktoś madry kiedys na forum napisal ze ten kto robi bledy nie szanuje czytelnika.Wiec prosze was, NIE RÓBCIE BLEDOW ! ! ! )) NIe chcialbym aby moj post zostal odebrany negatywnie Pozdro

Re: Czy was tez czasami denerwują bledy ort.?

sam czasem jakiegos byka walnę, ale strasznie nieprzyjemnie czyta się tekst który łamie wszelkie zasady pisowni.

ja wam nie pomoge jestem dyslektykiem :P bedzie prostrza matura ;p

Heh.. mnie osobiście takie błędy nierażą, ale przyznam, że dobrze napisany tekst wygląda estetyczniej

Bledy mnie raza i wkurzaja. Ale nie wypominam ich ludziom.
    I jedyna osoba, do ktorej bledow przywyklem i nawet nie zwracam na nie uwagi, to Baku

Baku to już chyba oddzielna kategoria... terz sie do tego pszyzwyczaiłę
    ale spox ważne, żeby bylo wiadomo co jest napisane.

Błędów w pisaniu (i mówieniu) należy unikać na tej samej podstawie, na jakiej należy się myć w miejscach ukrytych pod ubraniem, nos wycierać w chusteczkę, jeść w miarę cicho i nie palić w pomieszczeniach dla niepalących.
    Dodatkowo, niektóre posty są tak napisane, że trzeba poświęcić minutę na rozszyfrowanie, a nie wszystkie warte są tej minuty. (Niektóre warte są kilku minut, ale te zazwyczaj są czytelniejsze).
    Z drugiej strony, już dawno (najstarsi terraryści-internauci nie pamiętają tych czasów) walczono o wolność pisania bez tych wszystkich reguł. A wolność to piękna rzecz.

TylerPL
    Guest

Ludzie! Przecież kiedyś nie było czegoś takiego jak dyslekcja! To jest jakaś "choroba" którą ludzie wymyślili, żeby nauczyciele nie dręczyli ich dzieci! Jak by taki dzieciak posiedział kilka tygodni nad słownikiem to by się nauczył poprawnie pisać! A tak mówi że ma dyslekcje i mu to zwisa i powiewa czy pisze poprawnie czy nie bo ma jakiś papierek od lekarza. :/ Ja czasami walnę, ale jakąś literówkę, bo pisze nie patrząc na klawiaturę, tylko na text wiec to może mi się czasami zdażyć... Ale ogólnie raczej nie robię błędów ortograficzynych.

Dysleksja istnieje naprawdę, wcześniej po prostu stwierdzano że to matoł i przepychano do 8 klasy lub 18 roku.
    Niewątpliwie kilku geniuszy w ten sposób skierowano do zamiatania ulic itp.
    (Tak samo jak przez długi czas jedynym zajęciem dla kaleki było żebractwo, teraz mogą wyrabiać szczotki lub zostać wielkimi uczonymi).
    Ale nie wątpię, że teraz diagnozuje się ją zbyt często, tak jak nadpobudliwość ruchową u dzieci w USA i parę innych, modnych "chorób", przykrywając brak chęci, motywacji do nauki i parę innych spraw wynikających z układu życie- edukacja i to nie tylko w Polsce.

Ja sie zgadzam z Tylerem, bo mimo, ze prawdziwa dyslekcja istnieje, to zbyt duzo osob wykorzystuje to do ukrycia.. totalnego analfabetyzmu (i to z wlasnej winy).
    Np. jak czytam posty Baku, ktore sa sensowne, poparte mocnymi argumentami i widac, ze gosc naprawde duzo czyta, a mimo wszystko robi takie bledy, jakie robi.
    Ale znam i kilku "dyslektykow", np. kolezanka, ktora bez problemu zalatwila sobie papierek na dysleksje. W zyciu przeczytala z 3 ksiazki, bo jej rodzice kazali. I to nie jest zadna dysleksja, tylko dysmozgowie. Nie wierze w zadne przypadki dysleksji wsrod dzieci, ktore wola sobie poogladac cartoon network, zamiast cos poczytac.
    Prawdziwych dyslektykow jest malo.

Uprawnienia umieszczania postów