Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Kanarki :)

Mieszany widok

M.I.R.A.S.
    Guest

Kanarki :)

Czy ktoś z was rozmnaża kanarki ? Bo mam samca ,ma ok. 14 miesięcy i chciałbym sprawić mu samiczkę. Jak ogólnie wygląda roznażanie tych żółtków? z góry dzięki za odpowiedzi !

Re: Kanarki :)

A wiec sa dwie metody jedna taka ze wpuszczasz samca do samicy i wychowuja młode razem. Druga polega tylko na wpuszczeniu samca do samicy w celu odbycia ruchanka. Ja z racji tego ze miałem samcow rozpłodowych 6 a samic ok 20 tylko i wylacznie tolerowałem druga metode. Cały myk polega na tym zeby przygotowac ptaki do legow a wiec dajesz samicy i samcowi jajka jedno jajko i bułka tarta mioeszasz to zeby uzyskac odp konsystencje, (gnieciesz jajko widelcem i dosypujesz bułki) dajesz to samicy i samcowi jakies 2 tyg. w tym czasie dajesz do klatki z samica jakies gniazdo i pociete na ok 3cm kawałki włoczki. z tego samica zrobi gniazdo, na poczatku daj do klatki troche budulca bo nie wiesz kiedy zacznie gniazdo robic. Jak zauwazysz ze zaczyna nosic budulec( kawałki włoczki) do gniazda to wpuszczasz samca i lukasz czy dochodzi do kopulacji czy ptaki sa agresywne w stosunku do siebie. Gdy samiec zaczyna spiewac samica siada w specyficzny sposob i dochodzi do kopulacji. Samca dopuszczasz do chwili złozenia 1 jajka. do tego czasu podajesz tez jajko gniecone z bułka i samcowi i samicy. Gdy złozy 1 jajko przestajesz dawac zeby zbytnio nie była pobudzona. I nie chciało jej sie ruchac dalej tylko zeby usiadła na jajkach Mozesz tez wyjac pierwsze 3 jajka i dac sztucznbe zeby pozniej klucie nastapiło jednakowo a nie w odstepach kilkudniowych bo wtedy słabsze osobniki padaja. Dużo jeszcze moge pisac ale jestem na lekkiej bani i nie mam siły Jak co to odezwij sie na prv to jutro Ci napisze wszystko dokładnie.
    Pozdro

TylerPL
    Guest

A ja mam inne pytanie do M.I.R.A.S.'a ---> co znaczy Twój podpis?

Ash nazg durbatulûk
    Ash nazg gimbatul
    Ash nazg thrakatulûk
    Agh burzum-ishi krimpatul

Jeden, by wszystkimi rzadzic
    Jeden, by wszystkie odnalezc
    Jeden by wszystkie zgromadzic
    I w ciemnosci zwiazac.

Tak tak, Tyler :] Varg lubil Tolkiena
    przepraszam za off topic.
    Mozna skasowac.

M.I.R.A.S.
    Guest

Tolkien Rulez

MAGIC dzieki za wyczerpujacą wypowiedź , z pewnością skontaktuje się z Tobą

PS. A ktoś interesuje się może językami które wymyslił Tolkien ? O elfickim znalazłem troche, a o czarnej mowie prawei wcale.

Ja kiedys cos tam podczytywalem, ale tylko tak o...

Ja sie z kilkoma rzeczami nie zgodze :]
    Samicy sie daje mieszanke jajeczną jeśli samiec śpiewa i dawno samiczki nie widział nie jest to konieczne. Samice powinny przejść coś ala zimowanie. Nie tak jak gady ale w temp troche niższej niż pokojowa następnie mieszanke jajeczną dajesz i gniazdo. Po około 2 tyg samica powinna zacząć się wycierac. Jak zrobi gniazdo i zacznie na nim siadac wpuszczasz samca. Wpuszczasz na czas kopulacji (1-3) do zniesienia 4 jaja !!!! Jeśli po zniesieniu pierwszego przestaniesz dopuszczać następne jaja będą NIEZAPŁODNIONE. Samiec musi zapłodnić samice w dzień zniesienia wieczorem i tak aż te 3-5 jaj zniesie. Jeśli wpuścisz prędzej może jaja znieść do niegotowego gniazda. Gdy zniesie 1 jajo wyciągasz je i podkładasz gipsowe. Następnego dnia po zniesieniu jaja znowu wyciągasz jajo zniesione i drugie gipsowe itd. Po zniesieniu 4 jaj podkładasz te jej jaja a gipsowe wyciągasz (niektóre samice składają jaja co 2 dni). Od tego czasu liczysz sobie dni i 14 dzień rano powinny już byc wszystki pisklaki (o ile jaja były zapłodnione). Dajesz samicy mieszanke jajeczną 3 razy dziennie. Po 3 tyg pisklaki wylatują z gniazda.
    W praktyce jak chcesz je rozmnażać musisz miec z 3 samice bo to nie wygląda tak kolorowo jak pisałem czasem samica zaziębi jaja czasem z nich poprostu zejdzie, czasem wyrzuci z gniazda czasem są niezapłodnione...

Uprawnienia umieszczania postów