Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Terrarystyka w Polsce - jest czy nie ma?

COB
    Guest

Re: Terrarystyka w Polsce - jest czy nie ma?

gdyby zwierzęta nie były tak łatwo dostępne za pomoca tych durnych sklepów w hipermarketach i internetu wielu ludzi musiałoby sie posatarac żeby cos kupic i byc może nie były by to wdedy decyzje typu "mamo kup mi weza albo jaszczurke" co czesto słychac w sklepach a poziom wiedzy pracowników tych sklepów =0 ponieważ moge podawac duzo przykładó nazw które iwsza na terrariach w sklepach które sa kórwa przynajmniej smieszne... juz nie wzpomne o pisowni nazw łacińskich

dr Robert
    Guest

Cytat:
    "My jesteśmy kilkanaście lat za Niemcami, a np. Słowacja jest te kilkanaście lat za nami. Wszystkie trędy mody itp. co są aktualnie w niemcczech dojdą do nas za rok lub dwa. Mam nadzieję że nie jesteśmy ostatnim krajem w rankingu terrarystyki "

My nie jesteśmy kilkanaście lat za Niemcami. Czasopisma terrarystyczne wychodziły w Niemczech na początku XX wieku, a u nas do tej pory nie mogą wyjść. Poza tym to nie chodzi o modę, ale o prawdziwą terrarystykę. Np. w USA jest, już trochę słabsza, moda na legwany, które ma już kilka milionów ludzi, ale czy to znaczy że w USA są miliony terrarystów. Według mnie nie, według mnie jest miliony "trzymaczy" legwanów. W prawdziwej terrarystyce moda nie jest tak ważna. Czy u nas znajdzie się tak jak w Niemczech osoba, która np. ma 30 letnią hodowlę Chamaeleo jacksoni (kilka lat temu ludzie ci dochowali się pokolenia F16 !!!), to nie kwestia mody tylko wieloletniej pasji w hodowli, zapewnieniu zwierzętom optymalnych warunków do rozrodu, studiowanie ich biologii. Proszę nie nazywajcie terrarystyką tego stylu powszechnie panującego w Polsce, stylu "menażerii" z jednym żółwiem i trzema osobnikami jaszczurek oczywiście różnych gatunków i do tego trzymanymi w mikro terrariach.
    Co do Słowacji to autor ma chyba słabe rozeznanie. Chciałoby się powiedziec "z czym do ludzi". Wezmy chocby ostatnie miesiace - w pazdzierniku: gielda Exotika w Nitrze i giełda w Zvoleniu, w listopadzie EntomoHerpeto Terra w Zahorskiej Bystrzycy oraz zjazd stowarzyszenia bratysławskich terrarystów, a w grudniu: 6.12 był ogólnosłowacki zjazd hodowców pająków i owadów, a 13.12. giełda w Nitrze.
    Zresztą dla pajęczarzy jest nawet oddzielne czasopismo "Amatérský Arachnolog". Działa tam "Slovenský zväz chovateľov Teraristi Bratislava" wydający czasopismo "Teraristika". Poza tym wielu Słowaków jest związanych z terrarystyką czeską, w końcu był to jeden kraj. Jako ciekawostkę podam np., ze większość (wszystkie ?) chwytnice Agalychnis callydrias w Polsce pochodzą ze słowackiej hodowli. Dodam jeszcze drobiazg, Słowacja liczy prawie 8 razy mniej mieszkańców niż Polska (5,4 mln).
    Jesli miałbym wymienić kraje o najlepszej terrarystyce spośród bliskim nam geograficznie to wymieniłbym Niemcy, Holandię, Szwajcarię, Czechy, Rosję, Wielką Brytanię, Austrię, Szwecję, Francję, Słowację, Włochy. Na drugim biegunie są kraje bałkańskie, Hiszpania, Portugalia, Polska. Mam słabe rozeznanie w byłych europejskich republikach radzieckich, ale sami Rosjanie mają sukcesy (np. w rozrodzie płazów), tylko niestety mało informacji do nas stamtąd dociera.

Ja nie wiem czy dostęność "terrarystyki" przez internet jest taka zła. Od urodzenia interesuje sę zwierzakami ale nie od początku terraryjnymi. Po prostu kiedyś nie wiedziałem nawet że w domu można mieć węża, jaszczurke, nie wspominając o ptasznikach, a trzymanie żółwia było niczym innym jak trzymaniem chomika. Naszczęście wiedza jest teraz dostępna i dzięki temu wielu ludzi może zapewnić zwierzakom dobre warunki. Nie można winić dzieciaków które trzymają zwierzęta w złych warunkach bo one wcale o tym nie wiedzą. Tylko rodziców nalezy winić bo to oni są odpowiedzialni za swoje pociechy. A co do tego czy terrarystyka w Polsce istnieje to wg. mnie tak. W końcu nawet jeden terrarysta tworzy terrarystyke. Tylko że u nas jest bardzo słabo rozwinięta. I mnie to w pewnym sensie cieszy. Bo nie chciałbym żeby każdy na rogu miał hodowle biczogonów. Mi się podoba ta nasza elitarność

popieram was wszystkich z tym ze poziom terrarystyki w Polsce jest prawie zerowy...
    ja sam zaczynalem od tego ze szlem sobie przez ulice i nagle powiedzialem sobie ze bede mial pajaka
    i tak sie zaczelo...zanim kupilme pierwszego pajaka minelo chyba z 2 miesiace na temat szkania informacji o ptasznikach i o tym gatunku ktory chciales kupic(b.smithi)
    teraz posiadam 2 pajaki smithi i rosea, a niedlugo bede mial m.robustum.
    siedze w tym moze poltora miesiaca i napewno pasja bedzie trwala do konca...
    rodzice za tym nie byli (tylko ojciec troche wspieral) no bo kto by zaufal gowniarzowi co ma 14 lat ze bedzie mial pajaka i ten pajak na 1000% nieucieknie ani nikogo nieukasi...
    ...powiedzialem tylko jedno...ze moze i ja jestem mlody ale oni to sie za duzo filmow naogladali ze pajaki to krwiozercze stworzenia itp.
    a teraz ojciec jakby sie przynajmniej troche na tym znal to by pojechal i mi kupil jakiegos pajaczka. zawsze jak karmie moje pupile to zawsze ktos z rodziny obserwuje jak pajaki "rzucaja" sie na ofiare...
    ...to dla nich zajechaniefajne show...
    ktos napisal ze rodzice wspieraja go finansowo...
    ...mnie nikt nie wspieral, mimo ze mam 14 lat wszystko musialem kupic sobie sam pajaki, terra, wszystko doslownie wszystko, to moze i zabawne ale nawet ubranie sobie za wlasna kase kupuje...
    ...kieszonkowych nigdy w zyciu nie dostalem musze sam chodzic do pracy (gdy jest taka okazja) i zarobic sobie na swierszcze dla pajakow, na nowego pajaka, czy nawet na zarowke zeby pajaczkowi bylo cieplo...
    ...a jezeli ktos wyzywa dzieci od "dzieciarni" to sam sie nie zna na rzeczy tylko zobaczyl raz czy dwa ze dziecko w sklepie zobaczylo gada i juz niby go chce miec itp. lecz sie nie zna na tym nawet troche...
    ...sa takie przypadki i jest ich cholernie duzo lecz sa tez dzieci ktore sie tym naprawde interesuja wywala kase na pajaka czy nawet inne zwierze niekoniecznie terrarystyczne tylko po to zeby ogladac go przez szybke w akwarium jak pieknie wyglada...
    ja posiadam tylko pajaki...nie biore ich do reki bo uwazam ze jakbym chcial sobie kupic zwierze do macania to bym sobie kupil krolika lub jakas mysz albo kurzofredke...
    wedlug mnie w terrarystyce nie wazny jest wiek, wazna jest wiedza na temat hodowanego gatunku...
    mnie w tym momencie obraziliscie mowiac ze glupia dzieciarnia kupuje zwierzeta dla zabawy...widocznie jestescie niewidomi...lecz nie mowie ze nie ma takich przypadkow...tak jak napisalem powyzej sa tacy ktorzy kupuja dla mody a sa tacy ktorzy kupuja dla PASSY I HOBBY!!!!!!!!

stary bez przesady!... wejdz do pierwszego lepszego zoologika...

a ja się zgadzm, w polsce nie ma mady na hobby, wydawanie kasy na gady, modele, znaczki czy co tam sobie wymyślisz traktowane jest jako dziwactwo i rozrzutność

szwedzki
    Guest

no nie wiem... np tuning aut... w polsce coprawda sie rozwija ale i tak jest juz na wysokim poziomie zarowno rasowanie silnikow jak i naglosnienia...

pamietam jeszcze pare lat temu przez kilka dobrych lat z moim dziadkiem zbieralismy monety wtedy poznałem przez niego naprawde duuuuzo ludzi zajmujacych sie filatelistyka...

aktualnie znam ludzi kturzy siedza w akwarystyce i tez jest ich sporo...

kumpla stary ma piwnice w ktorej trzyma ze 20 kanarkow...

to sa przyklady z ktorymi ja miałem bezposrednia stycznosc.

i nie mogłbym stwierdzic ze w polsce nie ma mody na hobby...
    naprawde wierze ze sa w polsce ludzie ktorzy maja swoje zainteresowania i im oddaja sie w całsci i bez granic...

a terrarystyka w polsce? no chyba jest czytajac wypowiedzi niektorych (sułek czy dr robert) ktorzy w terrarystyce siedza tyle co ja zyje.. ;]

fakt je jest mała (terrarystyka) i na niskim poziomie..

..ale to moze lepiej dla zwierzat ??

Oczywiście, że są ludzie którzy mają hobby. Tylko chyba nie lubią zakładać własnych stowarzyszeń, bo w porównaniu z innymi organizacji, stowarzyszeń hobbystycznych jest bardzo mało, a te co są często są prawie fikcją gdy chodzi o działalność.

Wejdź i zastrzel się! Spróbuj kupić jakieś czasopisma na interesujący cię temat, poproś sprzedawcę o poradę, poszukaj książek............. tak wygląda poziom hobby terrarystycznego (i nie tylko tego).....

....Zapytaj przy okazji skąd mają czerwonolice, poproś o dokumentację stepowych............

Uprawnienia umieszczania postów