Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: zdjecia i olimpiada

zdjecia i olimpiada

witam biore udzial w olimpiadzie biologicznej chcem zrobic prace o wezu poradzcie mi jakiego mam wybrac bo sam juz nie wiem i zeby nie byl pod ochrona
    prosil bym o fotki rowniez tych wezy ale fotki roznych aspektow zycia np.karmienie itp.
    z gory dziekuje

Re: zdjecia i olimpiada

Jeśli chcesz zrobić pracę o polskim wężu to musisz pamiętać że wszystkie są pod ochroną.
    Powiedz o czym dokładnie ma być ta praca czyli jaki jest jej tytuł.

Przecierz nie pisze nic, że chodzi mu o polskie węże...
    No ale bez podania tytułu tej pracy się nie obejdzie

Hmm. A mogę spytać co to za olimpiada jakaś że teraz zaczynasz pisać pracę? Bo jakby nie było to tegoroczna OB już się zakończyła a na przyszłoroczną chyba jeszcze trochę za wcześnie. A tak przy okazji to jako temat polecałbym raczej węże w nieco szerszym ujęciu np. "Zachowania i przyzwyczajenia węży w hodowli terraryjnej" albo cosik w tym stylu. Po prostu o jednym gatunku ciężko będzie napisać ładną pracę. A tak to mógłbyś np. poodwiedzać sklepy, zrobić wywiady środowiskowe wśród osób "w branży", popytać specjalistów Powodzenia.

to ma byc opis kiegos weza

a tytul tej pracy to hodowla ............
    i to musi byc o konkretnym gatunku a nie ogolenie a zaczynam teraz bo nie chcem odkladac wszystkiego na ostatnia chwile i wole teraz juz nad tym posiedziec poki mam czas:P

Re: to ma byc opis kiegos weza

napisz o zbozowce,bedziesz mial od kazdego multum informacji itp

ponczos
    Guest

Re: to ma byc opis kiegos weza

No to ja CHCEM Ci życzyć powodzenia!!

jesli chcesz to odezwij się do mnie na GG.
    ja w zeszłym roku pisałem pracę i oceniona była na 49 więc conieco z technicznych aspektów poradzę jesli byś potrzebował

nie sadze, zeby to byl dobry pomysl.

Hybryda - nie wiem, jak jest w innych regionach, ale jezeli nie odrzuca Ci tej pracy, to moga troche zanizyc Ci punktacje, gdyz gdybys obserwowal zwierze w niewoli, zanizyliby Ci punkty za "sensownosc" pracy, poniewaz moga Ci udowodnic, ze to, ze waz zachowuje sie tak, a nie inaczej w niewoli, wcale nie oznacza, ze tak bedzie sie zachowywal w naturze. Moga tez Ci zarzucic (i wcale to nie jest takie nieprawdopodobne), ze UWAGA: "znecasz sie i stresujesz badane zwierzeta".

To tak na wszelki wypadek, gdybys chcial robic z wezem hodowlanym. Natomiast jesli chodzi o weze dziko wystepujace, to praca bylaby calkiem mila Najlepiej, zebys znalazl kontakt z jakims lesniczym....kimkolwiek... Moglbys oznaczyc zakres wystepowania zaskroncow, zygzakowek...ew. innych. Ale nie musze Ci tlumaczyc, ze to praca cholernie zmudna i nie jest latwo wyczaic weza na wolnosci. A praca biologiczna musi opierac sie na doswiadczeniach/obserwacjach prawdziwych.

Fox - zagadam pozniej do Ciebie na gg, bo sam robie teraz prace.... Ja gdzies na forum o rosiczkach wyczytalem, ze jak maja za duzo azotu, to nie wyksztalcaja lisci pulapkowych... a w sumie mozna by to sprawdzic... Zrobic pare prob na obecnosc azotu, posprawdzac to i tamto...
    Bede tez robil inna prace (ratunkowa)... Rzekomo stonki zra liscie ziemniaczane. Sprawdze, czy przeglodzone larwy zjedza cos innego.

Zreszta.... moja prace ocenili na 25 pkt, mimo, ze byla w 100% dobra merytorycznie dlatego, ze pracowalem na organizmach chorobotworczych....a moze i nie dlatego.
    Ps, jak piszecie prace, to uwazajcie cholernie na szczegoly! SPIS AUTOROW W BIBLIOGRAFII MA BYC ALFABETYCZNIE, bo inaczej leca po 3-4 pkt.

Tytul mojej pracy: "Wplyw fitoncydow na mikroorganizmy".
    Nie ma co sie czarowac.... na lepsza, bardziej dopracowana, miodna i piekna prace juz mnie nie bedzie stac... pozostaje mi uganiac sie za robakami....ale swoja droga takie prace sa wysoko oceniane.
    W tym roku najwieksza ocene dostal typek, ktoremu lesniczy znalazl nowy gatunek roslinki w Bieszczadach... ktorej do tej pory nikt nie opisal.

Ciekawi mnie za to temat pracy Foxa.

ja też sądze, że to nienajlepszy pomysł na prace. Oni tam oceniają przede wszystkim kreatywność. A jak zrobisz opis hodowli jakiegoś gatunku to to jest dla nauki zbędne, zwłaszcza, że taki opis już napewno jest... Ja pisałem o zachowaniach społecznych pluskwiaków i też niezostałem zbyt wysoko oceniony (przeszedłem dalej co prawda). Najlepiej jest obserwować coś w naturze - to daje znacznie wyższą ocenę. Temat hodowli jakiegoś jednego gatunku jest złym wyborem na olimpiade...

Uprawnienia umieszczania postów