-
Mandat
Witam, dostałem 100 za "spożywanie napojów alkoholowych w miejscu publicznym". I tak nie zapłace ale z czystej ciekawości bo nie moge doczytać, jak jest z odsetkami i przedawnieniem ??
-
Re: Mandat
Jestes juz pelnoletni ? Bo jesli to nie to chyba nie moga od Ciebie sciagac mandatow za takie rzeczy.
-
Kolega dostal dwa lata temu i nie zaplacil przyszlo powiadomienie tez nie zaplacil i sie nie odezwali do teraz. Ale nie wiem czy one czasami sie nie przedawniaja po roku czy cos takiego ?
-
po 4-5 miesiącach gdzies wezwią cię na rozmowe do urzedu skarbowego co masz swojego w domu.odsetek przesten czas z 50zł narosło mi 6zł z groszami:].pozdrawiam
-
zapłacic musisz , mój kumpel dostał ostatnio mandat i zabrali mu prawko , to tez gadał ze nie zapłaci ale jednak nie ma bata , mozesz zawsz isc do pierdla na jakiś czas.
-
ja dostałem taki mandat w ten wtorek... kamery nie zauważyliśmy i usiedliśmy tuz koło niej. po chwili przyszło strasznie miłych (poważnie!!) strażników miejskich, którzy wlepili nam mandaciki. piwko pozwolili dokończyć podczas wypisywania mandatu:]
-
Za 3 tygodnie skoncze 18. Podejrzewam że bede musiał zapłacić ale napewno w terminie tego nie zrobie- brak kasy.
-
Yeter zapłacić musisz (zresztą zrobisz jak zechcesz), bo i tak cie będąć ciągać... i nie urząd skarbowy a Urząd Wojewódzki, bo wszystkie grzwyny w drodze mandatu wpłaca się na konto Urzędu. Przedawnienie nie wchodzi w grę, bo mie na do tego podstaw. Za 100 PLN raczej nie będą do ciebie wysyłać komornika i raczej nie zamienią ci tego mandatu na karę zastępcą (np dwóch dni "paki" w wytatuowanymi kumplami w celi). Poza tym jak nie zapłacisz to ściągną to z ciebie jak zaczniesz pracować. Wówczas sprawa kierowana jest do Urzędu Skarbowego i kwota (po dodaniu odsetek i wszystkich kosztów manipulacji) zostanie ci potrącona z ewentualnych zwrotów, a jak takich nie będziesz miał chyba dodają do podstawy opodatkowania dochodu i grzywna zamieniana jest na podatek. A jak nie zapłacisz podatku to ........... chyba nie musze ci mówić. Ostatnio mocno pozmieniali przepisy w tej sprawie.
-
sigsauer dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź.
-
sigsauer w sumie dobrze napisales ale z tym komornikiem to pewnego dnia jak sie nie zaplaci zapuka do drzwi, przedstawi sie i powie o co chodzi... i albo wtedy sie zaplaci albo zabierze cos co jest Twoje (moj kolega powiedzial ze nic nie ma :P) to mu powiedzial ze jak nie zaplaci to beda sciagali po kilku latach z wyplaty (a dla tego po kilku bo chodzi o odsetki...)
Uprawnienia umieszczania postów