-
FTP..... zmiana liter?
Siemanko!!!!
Kto mi powie dlaczego przy przesyłaniu np. zdjeć ftp (chociażby na swoją stronkę www) zostaja zamienione wielkości liter w rozszerzeniu pliku. *.jpg na *. JPG. Korzystam z Total Commandera przy tych polączeniach i jest tam możliwa zamiana wielkości liter. Czemu to ma służyć ???
-
Re: FTP..... zmiana liter?
Mi tesh tak zmieniło i nie działały na stronce i musiałem zmieniać, albo masz poprostu w nazwie napisane dużymi literami, a windows nie odczytuje dużych liter w rozszerzeniu albo nie wiem po co zmienia TC
-
Więc już mówie. W poprawnym kodzie html używa się wszystkiego z małych liter dlatego windows comander je zamienia.
Pamiętajcie ,żeby zawsze wszystko z małych liter dawać.
-
Korzystam WC jako klienta FTP codziennie i nie mam takich problemów. Co więcej - to ja decyduję o tym, czy mają być wielkie czy małe litery i program mi się nie buntuje.
-
Louis ja też korzystam z tego ftp, ale nie chodzi o to, że program samoczynnie je zamienia. Wiem, że jest możliwoś decydowania o tym.....
Ja sie pytałem po co jest możliwość zamiany na wielkie litery i właściwie w jakim ceku sie to robi.
Nie mam kłopotów s przesyłaniem danych. Pytam z czystej ciekawości
-
Chodzi o to, żeby ujednolicić nazwy plików. Na serwerach WWW najczęściej pliki:
plik1.jpg oraz PLIK1.JPG są traktowane jako dwa zupełnie różne zbiory (zupełnie inaczej, niż w przypadku Windows, gdzie wielkość liter nie gra roli).
Jeśli w kodzie jakiejś strony używasz zawsze nazw plików pisanych małymi lub wielkimi literami a przez przypadek zdarzy Ci się, że nazwiesz jakiś plik w sposób odstający od schematu, to opcja zmiany wielkości liter może to za Ciebie uporządkować. Dzięki temu nie musisz się martwić o takie bzdety i możesz się skupić na ważniejszych rzeczach.
-
Elegancko......... no to już wiem o co biega !!!!!
Uprawnienia umieszczania postów