Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: schemat

Re: schemat

wiem ze nic niewiem
    staram sie zrozumiec i narysowac sobie na kartce ten schemat ale jakos mi niewychodzi :P(jedno i drugie)

chyba mam :D

zobaczcie w załączniku wg mnie tak to by musiało być

Madey
    Guest

Re: chyba mam :D

Dobrze narysowałeś. Uff, przynajmniej nie muszę się bawić w Paincie.

hehe jednak czegoś w tej szkole óczą
    jutro biore sie za podłączanie
    jeszcze jedno moze mi ktoś powiedzieć czemu kondensator szczelił i ile kosztuje elektroniczny dławik

Madey
    Guest

Gdzie ten kondensator był podłączony i co to był za kondensator?

Kondensatory strzelają gdy przekroczysz na nich napięcie albo odwrotnie spolaryzujesz - w zależności od typu kondziora. Pisałeś o wielkim huku, więc pewnie to był elektrolit. Elektrolity starego typu mocno się dymiły i mocno śmierdziały po odwrotnym spolaryzowaniu. :]

wszystko było podłączone ok - tak jak w oprawie kondensator był w tym samym miejscu gdzie wchodziło 220V i wychodziły kabelki do uchwytów świetlówki i startera...

hmm
    nierozumie cie
    tam gdzie wchodzily kabelki z sieci czy tam gdzie wychodzily? czy tam gdzie wychodzily?
    o ile dobrze pamietam kondek ma byc rownolegle na wejscie... (chyba ze zle pamietam)
    jesli ten kondensator jest na 230 czy 220 V to kup taki na 250 ...
    jesli chodzilo przez pewien okres czasu to mozliwe iz jezeli kondek byl np. na 230 a w sieci skoczylo na 235 na pewien czas to mial prawo strzelic...

już się wszystkiego dowiedziałem. Kondensator jest przeciw-zakłóceniowy i wcale nie musi tam byc więc oba kondensatory poszły UP aha był równolegle podłączony do wejścia prądu :] kondensatorów sie raczej szeregowo nie łączy

laczy ,laczy... zalezy gdzie...

ale mimo wszystko przydaloby sie zeby 1 (ten rownolegle do sieci) byl...

przydało by sie ale już fajerwerek w domu niechce więc ich niebędzie
    do samego wieczora mi w uszach szumiało
    najwyżej przy załączaniu świetlówek będzie sie TV pieprzyc ale potem już powinno być ok

Uprawnienia umieszczania postów