-
schemat
witam
może ktoś poświęcić chwilke i zrobić mi schemat połączenia 2 żarówek i 2 świetlówek pod 2 podwójne wyłaczniki ?
Chciałbym żeby na schemacie była kostka, żarówki, świetlówki, wylączniki
aha wyłączniki mają tylko po 3 zaciski...
-
Re: schemat
podwojne wlaczniki? tzn ?
chodzi ci o wlaczniki z 2 biegami?
-
Podwójne wyłączniki to takie, które mają dwa przyciski. Być może w pokoju masz taki do światła.
Jeśli nikt nie narysuje schematu, to ja to będę mógł zrobić. Ale szczerze mówiąc nie lubię rysować na kompie. :P
-
tak dokładnie mają w przyciski jakby to były 4 pojedyńcze a nie 2 podwójne nie miałbym problemu z podłączeniu ale w tych podwójnych są tylko 3 wyjścia tak jakby jeden minus i 2 plusy :/
-
przy wylaczniku nie ma podzialu na biegun ujemny i dodatni, prad ma byc ciagle na tym jednym wyjsciu, z ktorego obydwa przyciski czerpia a na tch 2 pozostalych wyjsciach ma byc kabel idacy do lamp itp., przelacznik po prostu zamyka obwod ;P
-
ja wiem jak to działa tylko niewiem jak to na kostce pomostkowac
-
Ten trzeci to albo uziemienie albo jak masz trójpodziałowe czy jak tam sie to nazywa to masz drugie wyjście i masz wtedy ON1 OFF i ON2 a w ON OFF masz uziemienie a któree to uziemienie to wyczytasz na przełączniku.
-
to nie jest uziemienie to działa następująco: jedno wyjście jest z boku nazwijmy je A
na dole są po 2 stronach po 1 wyjściu nazwinmy je B,C i żeby zamknąć obwód przez wyłącznik trzeba podłączyć do A-B wtedy działa lewy wyłącznik albo podłączyć do A-C wtedy działa prawy przełącznik a jak podłączyć żeby oba działały nie mam pojęcia:/ niewiem co ma być to A :/
-
powiedziales to samo co ja ale latwiej zrozumiec twoj post Wg twojego schematu A to jest dojscie pradu , a B i C to kable prowadzace do lamp. Wylaczniki zalaczaja przeciez tylko jeden biegun pradu.
-
Uprawnienia umieszczania postów